Gazprom nu și-a rezervat capacitatea garantată în Gazoductul Transbalcanic pentru exportul în Transnistria pentru începutul anului 2025. Această rută a fost considerată o alternativă la tranzitul ucrainean, care expiră la sfârșitul anului 2024.
Rezervările puteau să fie făcute pe 16 decembrie, transmite publicația rusească „Kommersant”. Pe 27 decembrie, platformele europene vor organiza licitații pentru alte capacități pentru tranzit, dar și acestea sunt nesigure. Mai există de asemenea opțiunea licitațiilor zilnice, care sunt mai scumpe.
Potrivit „Kommersant”, Gazprom și-a confirmat intenția de a furniza Transnistriei cel puțin 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi sau aproximativ 2 miliarde de metri cubi pe an.
Dar gigantul rusesc a condiționat continuarea aprovizionării cu stingerea pretinsei datorii istorice a Moldovei față de Gazprom, pentru malul drept, estimată la 709 milioane de dolari. Rezultatele unui audit au demonstrat că această datorie constituie, de fapt, 8,6 milioane de dolari.
Conform contractului dintre Moldovagaz și Gazprom, prelungit la 29 octombrie 2021, gigantul rusesc s-a obligat să furnizeze anual Republicii Moldova 3,3 miliarde de metri cubi pentru următorii cinci ani. Din această cantitate, 1,24 de miliarde de metri cubi mergeau anual pentru malul drept al Nistrului și alte 2,06 miliarde pentru consumul de pe malul stâng.
La sfârșitul anului 2022, Gazprom a redus la jumătate livrările către Moldova, argumentând că partea ucraineană bloca unul dintre cele două puncte de intrare în gazoductul de export.
După aceea, Gazprom a furnizat gaze prin Ucraina doar în Transnistria în volumul de circa 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi față de cele 9 milioane de metri cubi contractate. Chișinăul la acea vreme a trecut la achiziționarea de gaze pe piața europeană prin gazoductul din România Iași – Ungheni – Chișinău.
Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres), proprietate a Inter RAO, consumă până la 1,3 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Totodată, stația acoperă până la 73% din necesarul de alimentare cu energie a malului drept. Astfel, lipsa aprovizionării cu gaze din Federația Rusă în luna ianuarie va crea o situație critică atât pe malul drept, cât și pe malul stâng al Niprului.
Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Oleg Serebrian, a declarat pe 13 decembrie că Ucraina nu va fi de acord să mențină tranzitul gazelor rusești de dragul livrărilor pentru Transnistria. Acest lucru înseamnă că Moldova trebuie să se bazeze pentru achizițiile de electricitate de pe piața europeană.
De luni, 16 decembrie, R. Moldova a intrat în stare de urgență instituită de Parlament la cererea Guvernului din cauza situației din sectorul energetic și a unei eventuale „crize umanitare” ce ar putea apărea în regiunea transnistreană.
Pe durata stării de urgență, autoritățile își propun să instituie un regim special de procurare a energiei electrice, adică să încheie contracte și să le plătească rapid, pentru a asigura importurile.
Comisia pentru Situații Excepționale va da dreptul companiilor din sectorul energetic să procure, să transporte și să distribuie energia electrică și gazele naturale. În plus, ar urma să permită importuri suplimentare de resurse, precum cărbunele, care ar putea fi utilizat la producerea electricității de către Centrala de la Cuciurgan, pentru ca regiunea transnistreană să aibă lumină.
Și așa-zisul „parlament” de la Tiraspol a aprobat instituirea stării de urgență în domeniul economiei pentru o perioadă da 30 de zile determinată de o eventuală stopare a furnizării de gaze de către Gazprom în stânga Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025.
Decizia prevede raționalizarea consumului de gaze naturale, crearea unei rezerve de energie și interzicerea exportului de resurse energetice, cu excepția energiei electrice, în cazul în care livrările de gaze vor continua; ocrotirea vieții și a sănătății oamenilor va fi o prioritate.