Social

Crește numărul cazurilor de hipotermii. Oamenii străzii pot beneficia de adăpost într-un centru social din capitală

post-img
imagine

Circa 50 de oameni ai străzii sunt adăpostiți în prezent la Centrul de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil din capitală. Odată cu răcirea vremii, numărul de solicitanți ai instituției crește. Doar săptămâna trecută, patru persoane au avut nevoie de ajutor medical după ce au suferit hipotermii, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, vicedirectorul Centrului de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil, Roman Moscalu, a specificat că beneficiarii sunt aduși la centru de către reprezentanții poliției, prin îndreptare de la Direcțiile asistență socială de sector, din spitale, ca urmare a informării în teritoriu sau aceștia vin singuri. 

„Capacitatea centrului este de 100 de locuri, iar la necesitate instituția poate să primească până la 150 de persoane. Oamenii fără adăpost beneficiază aici de hrană caldă, de trei ori pe zi, precum și de îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă. În perioada rece a anului, 1 noiembrie – 31 martie, centrul prestează servicii pe timp de zi și de noapte”, a spus Roman Moscalu.

Vicedirectorul instituției a remarcat că, în prezent, la centru sunt adăpostiți și 25 de persoane cu dezabilități.„Unii dintre aceștia nu se pot deplasa, iar alții au nevoie de îngrijiri paleative”, a afirmat Roman Moscalu.

Pe lângă oferirea serviciilor de adăpostire, angajații Centrului de găzduire ies periodic în teritoriu și distribuie pliante cu informații despre posibilitatea de a primi hrană caldă în cadrul centrului. 

Bugetul instituției pentru anul 2024 este de 7,2 milioane de lei. Banii sunt alocați din bugetul municipiului Chișinău.

Anual, circa 1 000 de cetățeni beneficiază de servicii în cadrul centrului. Aici activează 16 angajați.

De asemenea, autoritățile municipale au făcut apel către cetățeni să anunțe despre persoanele care se află în stradă pe vreme rece și au nevoie de ajutor. Astfel, oamenii sunt îndemnați să-i direcționeze pe boschetari la Centrul municipal de profil din stradela Haltei 2 sau să telefoneze la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter