Economic

Gazul metan, cel mai scump carburant în Republica Moldova

Gaz Metan
Sursa video: TVR MOLDOVA

Gazul metan a ajuns să fie cel mai scump carburant în Republica Moldova, după ce a ajuns să costă peste 28 de lei litrul, din 1 octombrie. Este o lovitură dură în special pentru mulţi taximetrişti care şi-au instalat sisteme de alimentare cu acest tip de combustibil. Reprezentanţii companiei Transautogaz, principalul distribuitor în Republica Moldova, se plâng că, după ultima scumpire, vânzările de metan au scăzut dramatic şi nu exclud că ar putea da oameni afară pentru a menţine compania pe linia de plutire.

La una dintre staţiile de alimentare cu gaz metan din Chişinău, bătea vântul, azi-dimineaţă. Am aşteptat aproximativ 30 de minute până a venit un şofer de taxi, care nu a fost prea vorbăreţ.

În scurt timp, în staţie a ajuns şi o autobasculantă. Şoferul ne-a spus că  alimentează pentru ultima dată maşina cu gaz metan.

„Noi trecem la benzină. Ultimele ce este pe card. Noi nu am mai transferat bani. Acum alimentez ce a mai rămas. - Nu este rentabil?
- Nu este. - Mai bine la benzină. Şi mai bine merge şi maşina, şi tot”.

Din 1 octombrie, un litru de gaz comprimat s-a scumpit cu aproximativ 5 lei, şi a ajuns să coste 28 de lei. E cu aproape 4 lei mai mult ca benzina şi cu aproximativ 3 lei, faţă de motorină. Este a doua scumpire a metanului de la începutul toamnei. Creşterile de preţ sunt direct legate de majorarea tarifului pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova de Gazprom.

ALEXANDR CHISEEV, director Transautogaz: „Noi vedem o bruscă scădere a cifrei de vânzări în toată reţeaua de staţii de alimentare.  Ne pregătim pentru scenariul că nu vom avea deloc vânzări, după care vom pune în aplicare mai multe măsuri corporative pentru a face faţă acestei situaţii”.

În regiunea transnistreană, însă, nu s-au înregistrat asemenea decalaje. Acolo gazul metan este mult mai ieftin, iar unii taximetrişti din localităţile de pe malul drept al Nistrului fac zilnic naveta la Bender şi Tiraspol pentru a face plinul.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Din orașul Anenii Noi pâna la cea mai apropiată statie de alimentare cu gaz metan din regiunea transnistreană sunt aproximativ 20 de kilometri. Taximetriștii spun că sunt  nevoiți să parcurgă zilnic aceasta distanța pentru a face plinul la un preț de aproape trei ori mai mic."

Împreună cu alţi taximetrişti din Anenii Noi, Vitalie îşi alimentează maşina în oraşul Tighina. Acolo un litru de metan costă aproape zece lei moldoveneşti.

„Nouă nu ne rămâne decât să ne bucurăm că acolo este mai ieftin, şi avem ocazia să ne alimentăm acolo. Dacă nu ieşea mai ieftin, nu mai lucram în taxi. Când costa 23, era deja imposibil. Dar acum cu 28, este ireal. Acolo nu s-a scumpit. De jumătate de an se menţine preţul. - Şi băieţii se duc des să se alimenteze acolo? - În fiecare zi merg acolo. Dacă se scumpeşte conform scumpirii gazului, nu mai avem nici pasageri. Că înţelegem că e greu la toţi”.

Experţii economici de la Chişinău au o explicaţie simplă pentru faptul că gazul metan este mult mai ieftin în regiunea separatistă transnistreană.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Ei nu plătesc pentru gaz nimic, ei pot să pună cât vor. Tiraspoltransgaz procură gaz din Republica Moldova, şi ei nu achită nimic”.

TVR MOLDOVA a încercat să obţină un comentariu din partea preşedintelui Consiliului de Administrație "Moldovagaz", Vadim Ceban, dar nu a răspuns la telefon. Amintim că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică stabileşte zilnic tarifele doar pentru benzină şi motorină, nu şi pentru gazul metan sau lichefiat. Mâine, un litru de benzină de 95 va costa cel mult 24 de lei și 7 bani, în creștere cu 6 bani. Și motorina se scumpește și se va vinde la pompă cu maxim 25 de lei și 47 de bani, cu 7 bani mai mult decât astăzi.

SE SCUMPESC CARBURANŢII

Benzina              24,7 lei       (săgeată sus) 6 bani
Motorina              25,47 lei      săgeată sus) 7 bani

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter