Societatea trebuie să cunoască, despre toate aspectele acestei situații, e de părere deputatul PAS, Vasile Grădinaru, în contextul în care Veronica Dragalin refuză să vină la ședința Comisiei Juridice și spune că "în momentul când vii cu o anumită informație, trebuie să informați cetățenii ca să le fie mai ușor să ia atitudine față de acea situație."
"Trebuie să facem distincție între a numi și a câștiga un concurs, pentru că doamna Dragalin a venit în funcție în urma câștigării unui concurs și atunci când o persoană câștigă un concurs, indiferent că este șeful PA sau procurorul general, în acea situație mai puțin contează dacă îi place domnului Grădinaru sau altui cetățean această candidatură. Este foarte important ca în această funcție să își facă treaba, conform legislației în vigoare. În curând vom vedea procesul de evaluare, inclusiv din partea comisiei de evaluare pe aspectul de integritate financiară și etică, iar ulterior, fiecare procuror, inclusiv și doamna Dragalin, urmează să treacă o evaluare privind activitatea sa. Dacă acest raport va demonstra că are rezultate, de ce nu? Îmi pare rău dacă se vede din afară că suntem pe baricade diferite în ceea ce ține combaterea corupției. De principiu, noi avem același concept, aceeași direcție foarte clară. Nu poate să spună niciodată doamna Dragalin că au fost anumite ingerințe, fiindcă nimeni, niciodată, nu a pus presiune, noi cunoaștem lucrurile cum stau. Doamna Dragalin, în speța cu doamna Răducanu, nu e neapărat să vină la Comisia Juridică. Da, noi vrem să cunoaștem anumite lucruri, dar eu cred că nu e vorba doar de Comisia Juridică, ci de societate. Societatea trebuie să cunoască, fiindcă în momentul când vii cu o anumită informație, trebuie să informați societatea despre toate aspectele acestei situații ca cetățenilor să le fie mai ușor să ia atitudine față de acea situație. Din informația care a fost prezentată nu e foarte clar. Atunci când livrezi o informație care nu confirmă că doamna ar fi vorbit sau ar fi săvârșit anumite fapte ilegale. Tocmai din acest motiv noi am vrut mai multe informații. De la procuratură așteptăm două lucruri: să utilizeze cât mai eficient instrumentele pe care le-am pus la dispoziție să avanseze pe combaterea corupției și doi: să comunice cât mai mult cu societatea, să explice pe fiecare dosar, în special cele mari, care sunt rezultatele, oamenii așteaptă rezultate. Societatea vrea să știe unde noi suntem, oamenii spun că nu se întâmplă nimic nu din motivul că nu se întâmplă nimic, dar din motiv că nu cunosc. Progres este, dar din motive că nu se comunică foarte des, cetățenii nu cunosc și își fac impresia care este. Dacă noi vom vedea că o instituție se împotrivește luptei anticorupție, acea instituție va fi reformată, activitatea reprezentanților va fi evaluată", a declarat deputatul PAS, Vasile Grădinaru, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.
Veronica Dragalin refuză să vină la ședința Comisiei Juridice
Totodată, preşedinta ESGA Bucureşti, Angela Grămadă spune că din afară se vede foarte prost situația actuală din justiția Republicii Moldova și carențele deciziilor luate.
"Din afară se vede foarte prost, se văd carențele deciziilor pe care le-au luat cei care au fost în măsură să organizeze acest proces destul de important pentru justiția din Republica Moldova. Faptul că există și astfel de atitudini ostile, din partea unor instituții care, de fapt, se află pe aceeași baricadă, mie îmi dă de gândit în calitate de cetățean al Republicii Moldova că nu există o disponibilitate de a comunica și a găsi acea soluție. Nu există disponibilitate sau cel puțin premise", adaugă preşedinta ESGA Bucureşti, Angela Grămadă.
Amintim că șefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, a refuzat să vină în faţa membrilor Comisiei Juridice Numiri şi Imunităţi pentru a răspunde la întrebările deputaţilor. Audierile urmau să aibă loc după ce în spaţiul public a apărut o scrisoare, semnată de Dragalin, în care se invocă faptul că fosta magistrată, Tatiana Răducanu, ar fi avut legături cu Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri, dar şi cu oligarhul fugar Ilan Şor şi avocatul acestuia, Aureliu Colenco.
Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.