Justiție

Activitatea Partidului Şansă ar putea fi sistată pe un termen de până la şase luni, dacă reprezentanţii formaţiunii politice nu vor prezenta, la Minsterul Justiţiei, rapoartele financiare din campania electorală din noiembrie

Activitatea Partidului Şansă ar putea fi sistată pe un termen de până la şase luni, dacă reprezentanţii formaţiunii politice nu vor prezenta, la Minsterul Justiţiei, rapoartele financiare din campania electorală din noiembrie

Activitatea Partidului Politic Şansă, afiliat fugarului Ilan Şor, ar putea fi sistată pe un termen de până la şase luni. Asta în cazul în care reprezentanţii formaţiunii politice nu vor prezenta, la Minsterul Justiţiei, rapoartele financiare din campania electorală din noiembrie. Între timp, premierul Dorin Recean anunţă că politicienii care îndesesc vizitele în Federaţia Rusă, ar putea fi traşi la răspundere.

Potrivit ministrului Justiţiei de la Chişinău, Veronica Mihailov Moraru, Partidul Şansă va trebuie să prezinte, în cel mult cinci zile, informaţiile privind finanţarea campaniei electorale de anul trecut. Anterior, reprezentanţii formaţiunii au blocat accesul membrilor CEC la registrele contabile, iar controlul s-a limitat la rapoartele financiare prezentate de concurectul electoral.

VERONICA MIHAILOV MORARU: Ministerul Justiţiei la fel urmează să solicite către partid prezentare în cinci zile a acestor informaţii, în caz contrar conform art 21. Din legea cu privire la partidele politice vom avea dreptul urmare a unui evntual refuz să limităm activitatea partidului, pe un termen de până la şase luni cu aplicarea mai multor restricţii. Proiectul de răspuns a fost pregătit şi urmează a fi expediat în zilele următoare.

Liderul Partidului Şansă, Alexei Lungu, catologa solicitarea CEC ca un "abuz faţă de formaţiune". Între timp, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a venit cu o reacţie la vizitele dese ale unor politicieni de la Chişinău în Federaţia Rusă. Potrivit lui Recean, aceştia ar putea fi traşi la răspundere.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: Vom continua să identificăm acele persoane care subminează statul Republica Moldova. Așteptarea mea, așteptarea cetățenilor, este că toți acești oameni care lucrează împotriva statului, împotriva cetățenilor, să fie aduși în fața justiției. Deci ar putea fi traşi la răspundere pentur aceste vizite? – Corect, pentru acțiunile împotriva statului".

Serviciul de Informaţii şi Securitate a obţinut mai multe date care demonstrează că Rusia vrea să compromită acțiunile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Marionete în acest joc sunt politicienii pro-ruşi, care merg periodic la Moscova pentru a primi indicaţii. Printre ei - başcanul autonomiei găgăuze, Evghenia Guţul, mai mulţi deputaţi socialişti, în frunte cu vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, dar şi fostul preşedinte Igor Dodon. Analiştii politici de la Chişinău sustin că asemenea vizite subminează parcursul european şi statalitatea Republicii Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter