Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva cancerului. O afecțiune ce pune in alertă pe toată lumea pentru că, în ultimii ani, se remarcă o creştere alarmantă a numărului de cazuri la nivel global. In Republica Moldova, maladiile oncologice sunt a doua cauză a mortalităţii. Dar numărul de decese poate fi redus prin prevenție, prin creşterea nivelului de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune.
Conform celor mai recente date publicate de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, în Republica Moldova, mortalitatea din cauza tumorilor maligne, în anul 2023, a fost de peste 240 de cazuri la 100 mii de locuitori, in crestere faţă de anul precedent.
Cele mai frecvente diagnostice sunt cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheei, cu peste 50% din numărul total de tumori maligne.
O treime din decese sunt provocate de consumul de tutun, obezitate, consumul excesiv de alcool, inactivitate fizică sau expunerea îndelungată la razele ultraviolete. Virușii hepatitei B și C, HPV, cresc substanțial riscul de cancer de col uterin și de ficat.
CAZURI DE CANCER ÎN REPUBLICA MOLDOVA
2023 242,2 cazuri la 100 mii locuitori
52,6% dintre tumorile maligne sunt cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii şi traheei
1/3 dintre decese sunt provocate de consumul de tutun şi alcool, obezitate, inactivitate fizică
Specialiştii estimează că numărul de cazuri va creşte cu aproape 77% până în 2050. Cu peste 3,7 milioane de cazuri noi și 1,9 milioane de decese în fiecare an, cancerul reprezintă a doua cea mai importantă cauză de deces în Europa. Prin strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament în timp util, foarte multi pacienti ar putea fi salvaţi în fiecare an.
CANCERUL LA NIVEL GLOBAL
1 din 6 decese la nivel global din cauza cancerului
Creştere de 77% până în 2050
3,7 milioane de cazuri noi în Europa
1,9 milioane de decese în Europa
Pentru a marca ziua mondială de luptă împreună cancerului, astăzi, la Institutul Oncologic din Chişinău, a avut loc lansarea Asociaţiei pacienţilor oncologici, care poartă denumirea "Viaţa Continuă". Asociaţia a fost înfiinţată pe 24 ianuarie, iar unul dintre fondatori este o fostă pacientă.
ANA LANGA, membră Asociaţia "Viaţa Continuă": „Această asociaţie este anume acel geam care m-a făcut să-mi schimb conceptul despre viaţă, conceptul despre diagnosticul de cancer. De fapt, diagnosticul de cancer nu este o sentinţă la moarte, diagnosticul de cancer vine să te trezească la viaţă, la viaţa frumoasă şi mă bucur că prin intermediul acestei organizaţii venim să ajutăm şi noi pacienţii care sunt în situaţii foarte grele şi care au nevoie de sprijin, au nevoie de încurajare.”
RUSLAN BALTAGA, director, Institutul Oncologic din Chişinău: „Noi în fiecare an organizăm evenimente dedicate acestei zile. Anul acesta sloganul acestei zile este "uniţi prin unicitate" şi ne îndeamnă ca în centrul tratamentelor să punem pacienţii, iar în centrul tuturor discuţiilor să punem poveştile lor.”
Rezultatele preliminare privind incidenta bolii, pentru anul 2024, arată o creştere a numărului pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, cu peste 10.000 de cazuri noi. În total, în registrul naţional de cancer sunt înregistraţi peste 63.000 de pacienţi, în diferite stadii şi etape de tratament.