Actualitate

Cazul tinerei decedate în timpul unei intervenții estetice. Detalii de la Spitalul de Urgență, Poliție, Procuratură și ANSP

video

Moartea unei tinere femei de afaceri în timpul unei intervenţii estetice nu numai că a şocat societatea, dar a şi scos la iveală unele lacune legislative şi slaba supraveghere a activităţii saloanelor de înfrumuseţare. După şase zile, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică a anunţat că salonul în care s-a produs tragedia avea autorizaţie din 2023 pentru servicii de înfrumusețare și întreținere corporală, dar nu şi intervenţii complexe, care necesită anestezie.



Femeia de afaceri, în vârstă de 35 de ani, a ajuns la clinică pe 30 ianuarie, în jurul orei 11:00. În timpul procedurilor cosmetologice, a început să se simtă rău, iar personalul salonului a chemat ambulanţa. Medicii au ajuns în opt minute, dar femeia era în stop cardio-respirator. După ce a fost resuscitată mai bine de o oră, victima a fost dusă la Institutul de Medicină Urgentă.

DORINA ARSENE, purtător de cuvânt, Institutul de Medicină Urgentă: „Pacienta a fost transportată de către echipa de pe ambulanţă în departamentul primiri urgenţe de la Institutul de Medicină Urgentă la ora 14:38 şi transferată imediat în zona roşie. La preluare, echipa medicală a conectat pacienta la monitoarele de supraveghere, iar electrogardiograma indica izolinie. Cu toate acestea, resuscitarea a continuat timp de 30 de minute, însă fără rezultat.”

Reprezentanții Procuraturii Generale spun că în acest caz a demarat un dosar penal pentru încălcarea din neglijență de către medic sau alt lucrător medical a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, fapt ce a cauzat decesul pacientului. Persoanele care vor fi găsite vinovate riscă până la trei ani de închisoare şi privarea dreptului de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate până la cinci ani.

VIOLINA MORARU, purtător de cuvânt, Procuratura Generală: „Organul de urmărire penală a efectuat cercetarea la fața locului, a dispus expertizele relevante în scopul stabilirii circumstanțelor cazului. La moment, persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit nu sunt. Urmare a concluziilor experților, se va putea decide privind acțiunile ulterioare”.

Deocamdată nicio persoană nu a fost reţinută. În acest caz au fost iniţiate mai multe expertize, inclusiv una medico-legală care va stabili cauza exactă a decesului. Potrivit Poliţiei, proprietara clinicii cosmetologice, care e din Ucraina, a părăsit Republica Moldova imediat după ce victima a ajuns la spital.

VIOREL CERNĂUŢEANU, şef, Poliţia Naţională: „Preliminar este cunoscut că persoana a plecat imediat după plecarea ambulanţei. Deja în urma măsurilor care s-au stabilit cu colegii de la alte entităţi, la un interval foarte scurt, cât îţi ia să pleci de la Chişinău până la un punct de trecere a frontierei, nici două ore nu a durat, persoana a părăsit teritoriul Republicii Moldova.”

La şase zile de la tragedie, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică a oferit primele informaţii despre salonul unde s-a întâmplat totul.

"Autorizația primară pentru funcționare a fost eliberată în anul 2023. Aceasta a fost emisă pentru prestări servicii de înfrumusețare și întreținere corporală: cosmetologie cu și fără afectarea tenului, masaj facial și corporal, curățarea facială, epilare cu ultrasunet. Pentru domeniul medical de activitate, care are drept scop acordarea unor servicii de tratament și înfrumusețare a corpului uman prin metode invazive, ANSP nu a eliberat cabinetului cosmetologic acte permisive", se precizează în comunicatul ANSP. 

Reprezentanţii Agenţiei s-au autosesizat în acest caz şi au mers într-un control la salon, dar acolo nu mai era nimeni. În paralel, ANSP a demarat verificări la mai multe cabinete și saloane cosmetologice. Unii experţi în sănătate susţin că problema de bază rămâne lipsa unor controale mai riguroase în cazul celor care oferă astfel de servicii.

RODICA RUSU-GRAMMA, expert în sănătate: „Aceste saloane, multe din ele îşi asumă să facă intervenţii destul de invazive, fără să aibă autorizaţii. Pe de altă parte, societatea nu este destul de informată ca să înţeleagă diferenţa dintr-o instituţie care prestează servicii dermato-cosmetologice şi servicii de frumuseţe. Astfel de instituţii, care activează pe cont privat nu sunt acreditate. Nu există o evidenţă sistemică, câte sunt, care sunt serviciile, care sutn abilităţile personalului medical angajate.”

Iar reprezentanţii Comisiei protecție socială, sănătate și familie din Parlament au declarat că vor analiza cadrul legal al acestei activităţi.

LILIANA GROSU, vicepreşedinte, Comisia protecţie socială, sănătate şi familie: „Probabil vom acorda mai multă atenţie situaţiei în care anumite saloane care oferă proceduri de înfrumuţesare oferă şi anumite proceduri medicale pentru acre nu au autorizaţie. Vom discuta în cadrul comisiei cum putem să îmbunătăţim cadrul legal în acest aspect.”

Deocamdată nu e clar câte cabinete şi saloane cosmetologice funcţionează în Republica Moldova. Autorităţile îi îndeamnă pe agenții economici să respecte legea și să ofere doar serviciile pentru care sunt autorizaţi.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter