Pachetul de sprijin anunțat astăzi de Comisarul European pentru Extindere prevede și o asistență de 60 milioane de Euro pentru regiunea tranistreană. Banii vor fi folosiți pentru a acoperi necesitățile energetice ale malului stâng al Nistrului până la mijlocul lunii aprilie. Pentru a beneficia de acest ajutor, aşa-zisa administraţie a regiunii trebuie să îndeplinească, însă, mai multe condiții.
Asistența este condiționată de elaborarea unui plan acceptat de Guvernul Republicii Moldova prin care în regiunea transnistreană să fie actualizate treptat tarifele la energie până la prețurile din piață. O altă condiționalitate se referă la asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiune. De acest pachet de sprijin nu vor beneficia companiile mari consumatoare de energie, iar cele care fabrică produse pentru export vor trebui să achite prețurile de piață la energie.
PACHETUL DE SPRIJIN PENTRU MALUL STÂNG
VALOAREA ASISTENȚEI
60 mil. Euro (până la mijlocul lui aprilie)
CONDIȚII:
-respectarea drepturilor omului
-actualizarea treptată a tarifelor
-companiile mari vor achita prețul de piață
-consumatorii industriali vor fi excluși din pachet
MARTA KOS, Comisarul European pentru Extindere: „Al doilea pachet se cifrează la 60 milioane care va fi legat de anumite condiționalități legate de drepturile omului, condiționalități legate de ceea ce va face malul stâng pentru a se asigura ca drepturile omului sunt respectate.”
MAIA SANDU președintele Republicii Moldova: „Aceste condiții vor fi discutate de Guvern, UE și ONG-urile care au tangență cu domeniul drepturilor omului. De aici va porni discuția și vom vedea care va fi reacția pe malului stâng, în ce măsură malul stâng iși va asuma îndeplinirea acestor condiții, ca să poată să primească mai departe ajutor după ajutorul de urgență de 10 zile.”
Sunt foarte vagi condițiile anunțate de Guvernul de la Chișinău, spun unii analişti. Nu e clar nici cum va fi verificată respectarea acestor angajamente de către Tiraspol.
ALEXANDRU FLENCHEA, fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare: „Respectarea drepturilor omului sună bine, dar exact înseamna aceasta eliberarea imediată a deţinuţilor politic sau va implica şi schimbări majore şi demult aşteptate, cum ar fi pluralism politic, libertate de exprimare, etc, etc? Cert e că nu de asta există regimul secesionist de la Tiraspol, nu de asta a fost şi este în continuare sprijinit de Federaţia Rusă, ca să se permită drepturi şi libertăţi pe bune acolo, în stânga Nistrului. Asta, implicit, ar însemna sfârşitul acestui regim. Asta nu înseamnă că nu trebuie să tindem să obţinem asta, dar nu-mi imaginez să o realizăm până la mijlocul lunii aprilie.”
De pe 1 ianuarie, compania rusă "Gazprom" a suspendat nejustificat livrarea gazelor naturale către "Moldovagaz", încălcând obligațiile contractuale și lăsând consumatorii din stânga Nistrului fără gaze naturale și, respectiv, fără căldură și apă caldă. Pe 27 ianuarie, UE a anunțat că oferă un pachet de sprijin urgent de 30 de milioane de euro pentru a asigura livrările de energie electrică și gaze naturale pe ambele maluri ale Nistrului până la 10 februarie.