Covid-19

Numărul infectărilor de COVID-19, în creștere

Numărul infectărilor de COVID-19, în creștere

În Chișinău, crește numărul celor ce se îmbolnăvesc de COVID-19. Șeful Direcției asistență medicală și socială, Boris Gîlcă, spune că 80 la sută dintre paturile Spitalului de Boli Contagioase pentru copii sunt ocupate. Peste 100 de elevi sunt în carantină.

În ultima săptămână, s-a înregistrat o ușoară descreștere a numărului de cazuri de infecțiilor respiratorii, însă a crescut numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

BORIS GÎLCĂ şef, Direcţia Asistenţă Socială şi Sănătate Chișinău: „Cu referire al noua tulpina de coronavirus, suntem îngrijoraţi despre o tendinţă de creştere, au fost înregistrate 104 cazuri de covid. Şi am înregistrat 3 cazuri de deces din cauza covid şi a patologiilor asociate”.

Covid 19 afectează în egală măsură și adulții și copiii. Administraţia Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii a confirmat, pentru TVR Moldova că, 80 din cele 100 de paturi disponibile sunt deja ocupate. Creşte şi numărul gravidelor infectate cu Covid19.

TATIANA GUTIUM director, Maternitatea Municipală nr.2: „În prezent la maternitatea municipală nr.2 sunt 10 paciente dintre care sunt confirmate cu infecţia Covid 3 persoane, celelate cu viroze incipiente stabil. Multe gravide stau acasă. Starea pacientelor este stabilă medie. Au febră, tuse, boli musculare, cefalee foarte pronunţate”.

Probleme sunt și în școli.  115 elevi din Chişinău sunt în carantină.

ANDREI PAVALOI şef, Direcţia generală Educaţie: „Am monitorizat situaţia covid în instituţiile municipale de învăţământ. Menţionez faptul că în această săptămână au fost confimaţi pozitiv 13 elevi şi patru cadre didactice. Avem 4 clase închise in carantină, în total 115 elevi”.

Nu trebuie uitat că este sezonul gripei iar autoritățile sunt în alertă.

BORIS GÎLCĂ şef, Direcţia Asistenţă Socială şi Sănătate: „Săpătmâna trecută am avut mai puţine cazuri de infecţii respiratorii, în jur de 4300. Jumătate dintre ele sunt înregistrate în continuare la copii. Totodată am înregistrat 104 cazuri de gripă, 70 de pacienţi depistaţi cu gipă au fost internaţi. Pe gripă rămânem încă în alertă”.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în perioada 23-27 ianuarie, în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova au fost înregistrate 9775 de cazuri de gripă şi viroze dintre care 4813 la copii de vârstă preşcolară şi 4703 în rândul elevilor. Totodată 76 de copii şi cadre didactice s-au îmbolnăvit de Covid19.

CAZURI DE INFECTARE CU GRIPĂ ŞI VIROZE
perioada 23-27 ianuarie


                                 GRĂDINIŢE             GIMNAZII, LICEE
COPII                             4813                             4703
CADRE DIDACTICE        54                                125
ALT PERSONAL             49                                 31
TOTAL                           4916                              4859



CAZURI DE INFECTARE CU COVID 19
perioada 23-27 ianuarie


                                 GRĂDINIŢE             GIMNAZII, LICEE
COPII                               53                               17
CADRE DIDACTICE         2                                 2
ALT PERSONAL              1                                  1
TOTAL                             56                               20


Medici îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de protecţie, să poarte măşti în spaţiile închise, inclusiv în transportul public, şi să se vaccineze împotriva Covid19 şi a gripei.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter