Actualitate

Reprezentantul Moldsilva participă la un atelier internațional ce vizează produsele forestiere non-lemnoase

post-img
imagine

Directorul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, din cadrul Agenției Moldsilva, Ion Talmaci, participă în perioada 7-12 octombrie, la un atelier de consolidare a capacităților, organizat la Centrul de Formare Fethiye Ömer Özen, deținut de Direcția Generală a Pădurilor (OGM) din Turcia.

Conferința este organizată de Camera Inginerilor Forestieri din Turcia (OMO), sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), ce are drept scop elaborarea orientărilor regionale privind dezvoltarea lanțului valoric și accesul pe piață pentru produse forestiere non-lemnoase (PFNM) în Europa de Est, Asia Centrală și Caucaz. 

Reprezentanții celor 15 state participante sunt antrenați la identificarea principalelor oportunități și provocări, cerințe de suport tehnic, facilitarea schimbului de cunoștințe și a bunelor practici, pentru a optimiza dezvoltarea lanțurilor valorice PFNM. Totodată, are loc și un exercițiu de inventariere a inițiativelor, instrumentelor și abordărilor pentru dezvoltarea acestui compartiment în contextul bioeconomiei durabile.

Ion Talmaci a menționat: ”Participarea  reprezentanților instituțiilor guvernamentale responsabile de silvicultură, agricultură, mediu, alimentație sau a celor din mediul academic, ONG-uri relevante, comunități locale, societatea civilă, parteneri de dezvoltare, organisme de certificare și sectorul privat, vorbește despre importanța și rolul ce revine produsele forestiere non-lemnoase la dezvoltarea social-economică. Se discută intens despre acțiunile necesare pentru valorificarea pe scară largă a acestui potențial și dezvoltarea lanțului valoric”.

Conform specialiștilor, produsele forestiere non-lemnoase precum pluta, rășinile naturale, ciupercile, plantele medicinale, nucile și fructele de pădure au un potențial imens de a contribui la creșterea verde în Europa și la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter