Actualitate

Poliția aplică mai multe amenzi pentru fumatul în locuri interzise

Mai multe amenzi pentru fumatul în locuri interzise

Autorităţile taxează dur viciile. Vorbim despre fumătorii care-şi aprind ţigara în locuri interzise. Bunăoară, în primele trei luni ale acestui an au fost aplicate 490 de sancţiuni, cu peste 200 mai multe faţă de perioada similară a lui 2024. Această creştere este rezultatul unui proiectul votat de Parlament, care prevede inclusiv extinderea listei cu locurile în care este interzis fumatul.

Pe parcursul anului trecut, Inspectoratul Naţionale de Securitate Publică a aplicat în total peste 780 de amenzi pentru fumat în locuri interzise. Însă în primele trei luni ale acestui an au fost sancționate 490 de persoane, faţă de 230 - în perioada similară a lui 2024.


AMENZI PENTRU FUMAT ÎN LOCURI INTERZISE

2024                                                            782 amenzi
Primele trei luni ale anului 2024                  230 amenzi
Primele trei luni ale anului 2025                  490 amenzi


Precizăm că la mijlocul lunii martie, deputaţii au votat, în prima lectură, un set de măsuri pentru prevenirea și combaterea fumatului. Proiectul prevede extinderea listei cu locurile în care este interzis fumatul, cerinţe unice pentru etichetarea produselor din tutun, precum şi majorarea amenzilor. Propunerile legislative vizează toate tipurile de produse de tutun și cele conexe: țigarete, țigări electronice, dispozitive pentru încălzirea tutunului activat sau narghilea.

ANA CHISELIŢĂ, ofițer de presă al INSP: Deci, fumatul în mijloacele de transport public, în mijloacele de transport privat în care se află minori, sub acoperişul staţiilor de transport public, în parcurile de distracţii şi pe terenurile de joacă pentru copii, stadioane, arene, în pieţe, dar şi alte spaţii se sancţionează cu amendă de la 1500 de lei până la 2100 de lei pentru persoanele fizice.

Pentru persoanele juridice amenzile ajung până la 15 mii de lei.

ANA CHISELIŢĂ, ofițer de presă al INSP: Îndemnăm cetăţenii să respecte cu stricteţe măsurile stabilite în legislaţie, dar şi să se informeze despre prevederile care stabilesc locurile stabilite pentru fumat pentru a nu afecta sănătatea celor din jur.

„Eu singură sunt fumătoare. Eu cred că nu e corect şi nu e frumos să fumezi acolo unde oamenii se plimbă, se odihnesc, unde sunt mulţi nefumători. Eu sunt şi cu copil şi mie nu-mi place când lângă fata mea cineva fumează.”

„Evident respectăm aceste reguli mai ales ce ţine de terenuri de joacă pentru copii. Este foarte important să avem un mediu curat mai ales pentru copii.”

„Eu consider că este bine. Sănătatea este mai presus ca toate, dacă fumează, lasă-l să fumeze în locurile special amenajate, dar societatea nu trebuie să sufere.”

Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârstă adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun. În ultimii ani, crește vertiginos numărul adolescenților fumători.

REPORTER: MĂDĂLINA COCIU
Imagine: Mihai Lisnic

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor