Actualitate

/ TVR Bref / Evghenia Guțul riscă nouă ani de închisoare în dosarul finanțării Partidului „Șor”

post-img
Evghenia Guțul, guvernatoarea regiunii găgăuze
Sursa foto: Facebook.com

Află cu TVR Moldova cele mai importante evenimente care au avut loc marți, 1 iulie.

Evghenia Guțul bate în retragere: De ce anume eu?! Sunt oameni mai importanți în Partidul Șor

Guvernatoarea regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, se declară nedumerită de faptul că, în calitatea ei de secretară a fostului Partid „Șor”, a ajuns pe banca acuzaților în timp ce persoane mai importante în ierarhia grupului criminal Șor ar fi scăpat de învinuire. Bașcana s-a prezentat, marți, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la ședința în dosarul pentru finanțarea Partidului „Șor”, împreună cu colega sa de partid, fosta secretară Svetlana Popan. Cele două învinuite trebuie să își prezinte probele că sunt nevinovate; ele sunt acuzate de finanţarea ilegală a fostului partid „Șor”. „Până în 2023, până în momentul în care eu am devenit bașcan al autonomiei găgăuze, uitaseră toți de mine. Și, din păcate, din peste 20 de colaboratori de monitorizare ai biroului central al Partidului Șor, doar eu m-am pomenit pe banca acuzaților și, pentru companie, Svetlana Popan”, a spus guvernatoarea pentru TVR Moldova.

Procurorii cer 9 ani de închisoare pentru Evhenia Guțul și 8 ani pentru Svetlana Popan

Procurorii anticorupție cer nouă ani de închisoare în cazul Evgheniei Guțul și opt ani pentru Svetlan Popan, precum și arestarea lor în sala de judecată imediat după pronunțarea sentinței. În dosarul finanțării Partidului „Șor”, actualul bașcan al regiunii găgăuze este învinuită că a fost implicată în transportarea sistematică a banilor din Rusia în Republica Moldova. „Ambele inculpate vorbesc despre faptul că (...) primeau bani în plic (...) Faptul că în telefoane a fost identificat că ele preveneau alți membri despre faptul că au loc percheziții și să neutralizeze probele, să facă curățenie. Toate denotă riscul în care ne aflăm în privința eschivării acestora de la sentința sau eventuala pedeapsă. Astfel (...), acuzatorii de stat solicită instanței de a recunoaște vinovată pe Guțul Evghenia Alexandru de comiterea infracțiunilor (...) de a stabili pedeapsă cu închisoare pentru femei (...) de nouă ani, cu executarea pedepsei pentru penitenciar de tip semiînchis”, a solicitat procurorii în instanță, în timp ce pentru Svetlana Popan – opt ani de închisoare.

Peste 80% din elevii Centrului de Excelență în Construcții au picat la examenul de matematică

Examenul de BAC la matematică a pus în mare încurcătură elevii Centrului de Excelență în Construcții. Din cei 221 de candidați, doar 38 au promovat examenul. Directorul recunoaște că rezultatele slabe se repetă de la an la an. Mulți elevi nici măcar nu își mai propun să obțină diploma de bacalaureat. Ei știu că pot obține o calificare profesională chiar și fără această probă. Olga Sarivan, reporter TVR Moldova: „Sunt în fața Centrului de Bac de la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Chișinău. Potrivit datelor afișate, din cei 388 de elevi înscriși, aproape 200 nu au promovat examenul la matematică. Cei mai mulți sunt de la Centrul de Excelență în Construcții. LUCIA ȚURCAN, director, Centrul de Excelență în Construcții: „În total, 221 au fost. Și din acești 221, au susținut examenul din prima sesiune 38. Respectiv, elevii mai au dreptul să susțină în sesiune suplimentară. E o problemă la nivel de instituție, pentru că dacă vorbim de celelalte discipline la examen, acolo avem 80-90-96% procente de susținere la celelalte probe”.

Fugarul din Tighina a comis 17 infracțiuni pe teritoriul R. Moldova în perioada 16 mai - 30 iunie

Deținutul fugar din închisoarea din Bender ar fi comis 17 infracțiuni în mai multe raioane ale Republicii Moldova – furturi, jafuri și tâlhării – în perioada în care s-a aflat în libertate, 16 mai – 30 iunie, potrivit Inspectoratului General al Poliției. În prezent, el se află în arest. Inițial, poliția anunțase că el ar fi comis o singură tâlhărie în raionul Orhei. Poliția anunță că colaborează cu autoritățile competente pentru documentarea completă a cazurilor și tragerea deținutului la răspundere. El a fost reținut în urma colaborării angajaților mai multor structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv polițiștii și procurorii din Orhei. Poliția mai informează că deținutul care a evadat pe 16 mai din Penitenciarul nr. 8 Bender a fost reținut luni seară de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, în urma unor ample măsuri de căutare și investigare într-un sat din raionul Cimișlia.

Basarabeni, ucraineni și ruși, cu acte românești false: 7.000 de cazuri anchetate la Botoșani

Aproximativ 7.000 de cetăţeni moldoveni, ucraineni sau ruşi şi-ar fi stabilit domiciliul la evidenţa populaţiei Săveni din Botoşani. Este informaţia care a apărut în urma celor peste 200 de percheziții făcute marți dimineaţă la domicilii şi la instituţii de stat, într-un dosar privind acte de identitate româneşti false. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a efectuat marți 206 percheziții domiciliare în cadrul unei ample anchete. Dosarul vizează o rețea care ar fi falsificat acte de identitate românești pentru cetățeni străini, cu sprijinul unor funcționari publici, informează TVRinfo. Perchezițiile au avut loc atât la sediile unor instituții publice, cât și la locuințele unor persoane fizice, în principal din județul Botoșani. Printre locațiile vizate se află Primăria orașului Săveni și Serviciul de Evidență a Populației din cadrul acesteia, se precizează într-un comunicat.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor