Posibila acceptare de regiunea transnistreană a ajutorului din partea Ucrainei și Republicii Moldova și eventuala livrare de către Centrala de la Cuciurgan a energiei electrice mai ieftine către restul R. Moldova, estimează Institututul pentru Studiul Războiului, ar compromite eforturile Rusiei de a folosi criza energetică de pe malul stâng al Nistrului pentru a consolida dependența economică a Transnistriei de Moscova.
Astfel, subliniază experții Institutului, Rusia va pierde poziția de „salvator” și „binefăcător” al regiunii separatiste și stimulează trecerea Chișinăului la energie electrică europeană la prețuri mai mari, ca parte a narațiunilor anti-UE ale Moscovei.
Pe 25 ianuarie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev.
La o conferință de presă, președintele Zelenski a declarat că Ucraina poate furniza Transnistriei cărbune la prețuri mici sau chiar fără taxă dacă Transnistria ar livra Ucrainei energie electrică în schimb.
Zelenski a mai spus că Ucraina este pregătită să trimită o echipă de specialişti, care să ajute la creşterea producţiei de energie electrică a centralei de la Cuciurgan, astfel încât aceasta să depăşească cu mult necesitățile interne ale Transnistriei, permiţând regiunii să furnizeze energie electrică în toată Republica Moldova şi Ucraina.
Zelenski a menționat că cooperarea Transnistriei cu Moldova și Ucraina ar contribui la reducerea prețurilor la energie electrică în toată Moldova cu 30 la sută.
Autoritățile transnistrene au refuzat anterior ofertele de ajutor ale Republicii Moldova și ale Ucrainei, apelând în schimb la scheme care implică Moscova să furnizeze, direct sau indirect, suficient gaz republicii separatiste pentru a acoperi doar nevoile interne de energie electrică.
Oficialii ucraineni și moldoveni au remarcat că Rusia încearcă să își valorifice criza gazelor pentru a afecta opinia publică din Republica Moldova înainte de alegerile parlamentare din vara anului 2025.