Actualitate

Cu gânduri de pace, credincioșii au participat noaptea trecută la slujbele de Înviere

Cu gânduri de pace, credincioșii au participat noaptea trecută la slujbele de Înviere

Cu smerenie, speranţă de mai bine şi gânduri de pace, mii de credincioşi au luat parte, noaptea trecută, la slujbele de Înviere oficiate în toate bisericile din Republica Moldova. La miez de noapte, în cor, alături de preoţi, oamenii au cântat "Hristos a Înviat", au luat lumina binecuvantată şi şi-au sfinţit coşurile cu bunătăţi pascale. Pentru al patrulea an consecutiv, Focul Haric de la Ierusalim a fost adus în Republica Moldova de Mitropolia Basarabiei şi Patriarhia Română.

 Lumina de la Sfântul Mormânt din Ierusalim a ajuns în Republica Moldova în jurul orei 22.00, adusă de Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române. Aeronava a fost întâmpinată pe Aeroportul Chişinău de un sobor de preoţi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.

ÎPS PETRU Mitropolitul Basarabiei: Este un eveniment pe care Mântuitorul l-a petrecut în viaţa sa pământească. Îndemnăm pe fiecare să vină la acele slujbe, cât de puţin, jumătate de oră, o oră.


PS NECTARIE DE BOGDANIA Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului: De aici, Lumina Sfântă va porni, prin mâinile PS Veniamin şi PS Antonie, va merge la toate parohiile din cuprinsul Basarabiei, aducând harul şi binecuvântarea care izvorăşte de la Sfântul Mormânt.

De la Aeroportul Chişinău, reprezentanţii Mitropoliei Basarabiei s-au îndreptat spre Paraclisul Mitropolitan "Sfântul Ioan Teologul" din Chișinău, unde au împărțit lumina sfântă protopopilor. Emoţionaţi şi plini de evalvie, zeci de enoriaşi au asistat la ceremonia religioasă.  

„-Am venit, urmează să mai vină şi ceilalţi, până la începerea Slujbei, Sfintei Liturghii. Mai este un pic.
-Cu ce gânduri veniţi?
-Cu gânduri de bine, luminoase pentru toată lumea.”

„Ne bucurăm de Sfintele Paşte, de această sărbătoare pe care am aşteptat-o mult.”

La miezul nopţii, oamenii au primit lumina de la preoţi şi, într-un glas, au cântat "Hristos a Înviat".

„Gânduri de linişte şi pace pentru toată lumea. Gânduri de pace, în inima şi suflet.”

Mult după miezul nopţii a fost săvârşit şi ritualul sfinţirii coşurilor cu bunătăţi pascale.

„Eu sunt din Stolniceni, Hânceşti. Iar la noi nu se aduc bucate, doar pască şi cozonac, ouă şi bomboane. Apoi dăm de pomană, un ou, bombonică, o bucăţică de cozonac.”

„Pască, ouă, de toate, câte un pic. Un pic de cărniţă de miel.”

Şi Catedrala Mitropolitană "Nașterea Domnului" din Chişinău a fost neîncăpătoare pentru credincioşii care au vrut să fie martori la Învierea lui Iisus.  

GABRIEL NEBUNU, interpret: Aici nu încăpeau oamenii, a fost un sentiment atât de emoţionant, atunci când lumina pleca din mână în mână. Nu cred că se pot reda aceste emoţii. Mă bucur că oamenii se întorc cu faţa la credinţă, ne rugăm cu toţii pentru pace.

„-Ce spun tradiţiile: pască, vin, ouă, pentru a fi sfințită masa de sărbătoare iar restul să fie de la sine.
-Cum veţi petrece ziua de Paşte?
-Alături de familie, nu stăm, aici, în Moldova, vom petrece în sânul familiei.”

După ceremonia religioasă, credincioşii au plecat la casele lor pentru a gusta din bunătăţile pascale sfinţite, alături de cei dragi. Peste o săptămână, pe 27 aprilie, ortodocşii celebrează Paştele Blajinilor, închinat celor care nu mai sunt printre noi.

REPORTER: CARINA MULLER
Imagine: Andrei Daraban

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor