Actualitate

Florești: Două persoane, inclusiv un copil de 9 ani, au murit intoxicați cu monoxid de carbon

post-img
Florești: Două persoane, inclusiv un copil de 9 ani, au murit intoxicați cu monoxid de carbon

Două persoane, printre care un minor, au decedat, în urma intoxicării cu monoxid de carbon emanat de soba de încălzit. Cazul a avut loc în dimineața zilei de 21 octombrie 2024 într-o gospodărie din localitatea Japca, raionul Florești.

Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 09:33. La fața locului a fost îndreptat un echipaj de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au depistat în locuință corpurile neînsuflețite a unei femei în vârstă de 44 ani și a unui băiețel de 9 ani. În urma cercetărilor efectuate de specialiști, se presupune că aceștia s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon în urma utilizării sobei de încălzit.

Incendiu în locuință nu s-a produs, iar toate circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile de securitate la utilizarea sobelor și altor surse de încălzit. Cetățenii sunt rugați să verifice cu atenție sobele înainte de a le folosi, asigurându-se că canalele de ventilare sunt deschise și neobturate, în vederea evitării intoxicării cu monoxid de carbon.

De asemenea, pentru prevenirea cazurilor de intoxicație și a incendiilor în locuințe, persoanele sunt rugate să îndepărteze materialele combustibile din apropierea sobei, iar pe timp de noapte focul să fie neapărat stins. Mai mult, este indicată folosirea doar a materialului combustibil pentru care a fost destinată soba, iar aprinderea focului prin stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide ușor inflamabile este strict interzisă.

Potrivit datelor IGSU în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 36 situații de risc.

Conform datelor statistice ale IGSU, de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 62 cazuri de intoxicație cu monoxid de carbon, în urma cărora au decedat 7 persoane.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter