Social

Complexul memorial "Cimitirul Eroilor" din Chişinău, unde îşi dorm somnul de veci câteva mii de ostaşi români, va fi reabilitat

Complexul memorial "Cimitirul Eroilor" din Chişinău, unde îşi dorm somnul de veci câteva mii de ostaşi români, va fi reabilitat

Complexul memorial "Cimitirul Eroilor" din Chişinău, unde îşi dorm somnul de veci câteva mii de ostaşi români, va fi reabilitat. Pentru prima etapă a proiectului, municipalitatea a alocat un milion de lei aşa că lucrările ar putea demara în scurt timp. Monumentul istoric este de o importanţă internaţională, acolo fiind înmormântați soldați de mai multe naţionalităţi, participanți la cele două războaie mondiale.

În perioada Primului Război Mondial, considerat unul dintre cele mai sângeroase din istoria omenirii, au murit peste jumătate de milion de români. O bună parte dintre cei care şi-au dat viaţa pe teritoriul dintre Prut şi Nistru au fost înmormântaţi la Cimitirul Eroilor, amenajat în anul 1918.

ION VARTA, istoric : „Ostaşii grav răniţi aduşi de pe linia întâi, de pe linia frontului îşi refăceau sănătatea aici în spitalele militare din Chişinău. Şi acei care nu aveau sorţi de izbândă şi care nu reuşeau să se recupereze, morţi, erau înhumaţi aici”.

Cimitirul a fost extins în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. În total, aici au fost înmormântaţi peste 1.600 de ostaşi de diferite naţionalităţi.

ION VARTA, istoric: „Majoritatea celor înhumaţi aici sunt de origine română. 434 de ostaşi morţi în primul război mondial şi 96 de în timpul celui de-al doilea război mondial. Sunt înhumaţi 234 de ostaşi, ofiţeri ruşi, 39 de ofiţeri şi ostaşi cehi Şi avem acest număr de 35 de ostaşi şi ofiţeri francezi”.

De asemenea, unele surse menționează că la marginea acestui cimitir ar fi fost înmormântaţi şi prizonieri de război din Germania, Austria sau Italia. Ca și în cazul altor cimitire ale eroilor, sovieticii au distrus mormintele cu buldozerele, încercând, astfel, să şteargă amintirea lor. Ulterior pe acest teren a fost construit un spital, care a fost demolat în 2007. Astăzi, terenul de pe bulevardul Decebal a devenit loc de întâlnire pentru oamenii străzii și consumatori de alcool sau droguri.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Cimitirul eroilor este locul de veci pentru mii de ostași străini, cei mai mulţi dintre ei români, care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, în spaţiul dintre Prut şi Nistru. Astăzi, acest loc din inima Chișinaului, măcinat de timp și de indifereța autorităților, este în ruine. Cu ajutorul elementelor grafice din schița de proiect vă vom arăta cum poate fi restaurat acest spaţiu cu o încărcătură istorică deosebită”.

ILIE CEBAN, viceprimarul municipiului Chişinău: „Vrem reabilitarea scărilor de acces, aleilor pietonale. Deci să devină această zonă una atractivă pentru locuitori. Să înţeleagă ce exact a fost acolo, ce ne dorim să fie. Să fie o zonă comodă pentru locuitori”.

Primăria municipiului Chişinău a alocat peste un milion de lei pentru prima etapă de reabilitarea a obiectivului, iar la mijlocul lunii aprilie vor avea loc licitaţiile publice pentru desemnarea companiei care va efectua lucrările.

ILIE CEBAN, viceprimarul municipiului Chişinău: „Noi acel proiect l-am elaborat împreună, şi va fi finanţat cu colegii din România cu Consiliul Judeţean Buzău. Este un proiect comun cu partenerii noştri din România. Nu vă pot da cifrele care vor fi finanţate, dar deobicei Consiliul Judeţean Buzău, finanţează 60 de procente sau 50 de procente”.

Pentru finalizarea proiectului de reabilitare a complexului memorial ar fi nevoie de 5,5 milioane de lei. Autorităţile speră să atragă fonduri şi din străinătate, prin intermediul ambasadelor de la Chişinău, pentru a încheia lucrările până venirea iernii.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter