Actualitate

Un nou incident în stânga Nistrului. Jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, reținuți în această dimineață la Tiraspol, în timp ce filmau un protest organizat de autoritățile separatiste

Un nou incident în stânga Nistrului. Jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, reținuți în această dimineață la Tiraspol, în timp ce filmau un protest organizat de autoritățile separatiste

Un nou incident în stânga Nistrului. Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, doi jurnalişti de la Chișinău, au fost reținuți în această dimineață la Tiraspol, în timp ce filmau un protest organizat de autoritățile separatiste. Autorităţile constituţionale au cerut eliberarea imediată a lor şi, de asemenea, au solicitat Tiraspolului să renunțe la abuzuri și provocări. Cei doi jurnalişti au fost puşi în libertate după câteva ore. În acest caz, Procuratura pentru Cauze Speciale a deschis un dosar penal.

ZFR

Viorica Tătaru şi Andrei Captarenco a plecat la Tiraspol să filmeze protestul anunțat de așa-zisele autorități din stânga Nistrului faţă de noului Cod Vamal, care obligă agenții economici din regiune să plătească taxe, la fel ca cei de pe malul drept. La manifestație au fost observați fostul lider al regiunii transnistrene, Igor Smirnov, şi liderul de facto al regiunii, Vadim Krasnoselski. În scurt timp, jurnaliştii de la Chișinău au fost reținuţi de forțele separatiste și însoțiți pentru audieri la așa-zisul minister al Securității. În scurt timp, Biroul politici de reintegrare a remis o sesizare de urgență în care a solicitat eliberarea imediată a jurnaliștilor. Cazul a ajuns şi în atenţia Misiunii OSCE în Republica Moldova și a partenerilor externi.

REACȚIA BIROULUI POLITICI DE REINTEGRARE: "În legătură cu reținerea ilegală de către exponenții așa-numitelor structuri de forță din regiunea transnistreană a jurnalistei Viorica Tătaru, în adresa reprezentantului politic în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană de la Tiraspol a fost remisă o sesizare de urgență, cu solicitarea eliberării imediate a acesteia și a oferirii posibilității revenirii în siguranță pe malul drept al Nistrului"

După apoape trei ore de reținere, jurnaliştii au fost eliberaţi. Cei doi au declarat, pentru televiziunea la care lucrează, că au fost conduşi până la așa-zisa frontieră și au fost obligați să șteargă imaginile de la protest, pentru a fi lăsați să plece. Asociația Promo-Lex a anunțat că a demarat o investigație în acest caz. Protestul autorităților separatiste de la Tiraspol vine după ce Chișinăul a aprobat noul Cod Vamal care obligă agenții economici din regiune să contribuie la bugetul național, după o perioadă lungă de scutiri.

OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: Vor protesta, vom asculta mesajele, deși cunoaștem care sunt acestea și sursele acestui mesaj. Auzim diverse opinii în legătură cu faptul că Tiraspolul a incitat cumva cetățenii și organizează aceste proteste. Oricum poziția Chișinăului este fermă legată de codul vamal, de toți antreprenorii. Vom avea discuții suplimentare cu antreprenorii la Camera de comerț la Chișinău. Mâine mă voi întâlni cu fermierii în raionul Dubăsari.

Ca răspuns la noile modificări la codul Vamal, pe 17 ianuarie, Sovietul Suprem de la Tiraspol a aprobat o decizie prin care obligă fermierii de pe malul drept, cu pământuri în zona controlată de separatiști, să achite așa-zise taxe vamale pentru a-şi desfășura activitatea.

ZFR

OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: Sunt cazuri variate. Avem informații că unii trec fără probleme, alții sunt opriți. Nu știu cum se fac aceste alegeri, sau poate că platoul Cocieri într-un fel și platoul Coșnița în alt fel. Vom discuta mâine cu fermierii la fața locului. Concomitent insistăm pe lângă Tiraspol să clarifice care este abordarea pentru că până astăzi nu avem un răspuns clar la acest subiect.

Serebrian a mai spus că, împreună cu reprezentanții Ministerul Agriculturii, caută soluții pentru fermierii din Dubăsari. Aceștia ar putea beneficia de compensații sau unele facilități fiscale.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter