Sute de mii de oameni disperaţi încearcă să plece din Fâșia Gaza înainte de aşa numita invazie terestră anunţată de Israel. Mulţi au pornit prin deşert, sub focurile Hamas, în încercarea de a ajunge în Egipt, prin punctul de trece de la Rafah, singura poartă de scăpare din calvar. Diplomaţia de la Chişinău precizează că este în contact cu autorităţile din Egipt şi aşteaptă o confirmare oficială privind evacuarea cetățenilor Republicii Moldova. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.
Victor Juc, politolog: „Este o misiune foarte dificilă pentru că e foarte greu de a evacua oamenii. Mai întâi trebuie să ajungă la punctul de control Rafah, Egiptul o perioadă îndelungată nu a vrut să îl operaționalizeze pentru că raspuns ca Israelul nu permitea ajutoarele umanitare venite pe filiera asociativă și este foarte dificil pentru a evacua concetățenii noștri, nu doar ai noștri. Într-un timp se vorbea că SUA vor evacua pe cale maritimă, dar aceasta pot să își permită foarte puțini. Cetățenii R. Moldova - cred că se vor organiza mai multe state pentru a putea un număr cât mai mare și într-un ritm cât mai rapid să îi evacueze, dar, practic, este o misiune imposibilă, deși Israelul nu încearcă să invadeze sau să treacă, sau să revină, pentru că ei în 2005 au plecat militarii din Fâșia Gaza, să bombardeze punctele strategice ale Hamasului. Cred că de vreo câteva ori se va mai spune plecați pentru că este o populație pe o fâșie de 49 de km lungime, 10 km lățime circa 2 milioane și e foarte dificil de a-i evacua, mai ales că și militanții Hamas și nu numai probabil se vor pierde și ei în această mulțime și de aici vin temerile de care dă dovadă Egiptul”.
Mihai Isac, analist de politică externă: „Toate statele încearcă să își evacueze cât mai mulți cetățeni din Israel și din Fâșia Gaza. În mod sigur, R. Moldova a apelat la ajutorul partenerilor strategici pentru a ajuta acești oameni. R. Moldova nu dispune de foarte multe posibilități diplomatice în regiune, aparatul diplomatic al R. Moldova din Israel este destul de redus, dar, în mod sigur, inclusiv România a fost implicată în aceste demersuri, chiar mâine premierul Ciolacu va efectua o vizită în Israel și, în mod sigur, dacă autoritățile de la Chișinău vor face apel către România - va ajuta la scoaterea cetățenilor R. Moldova din această zonă. Nu este pentru prima dată când România ar evacua cetățeni ai R. Moldova. În Israel trăiesc foarte mulți evrei originari din România și din R. Moldova, tot în statul israel avem inclusiv actori politici importanți originari din R. Moldova. Asta arată amenințarea globală pe care o reprezintă terorismul la adresa populației pașnice. Este clar că autoritățile de la Chișinău vor face tot ceea ce este posibil să evacueze cât mai mulți cetățeni și sperăm ca situația aceasta dezastruoasă din regiune să nu fie folosită de anumiți actori politici din R. Moldova cu scopul de atragere de voturi și autoritățile de la Chișinău trebuie să comunice mult mai rapid, efecient ceea ce se face pentru a rezolva situația cetățenilor noștri din acea zonă. Problema cea mai mare este că nimeni nu poate să dea date concrete de pe acolo și în fiecare oră se schimbă situația de pe teren”.
Ion Tăbârță, analist politic: „Această intervenție terestră (n.r. anunțată de Israel) nu mai poate fi evitată pentru că cerința din societatea din Israel chiar pe undeva setea de răzbunare este într-atât de mare pentru acele acte de barbarism ale militanților Hamas că toți vor ca armata Israelului să intervină și să pedepsească Hamasul. Cred că această intervenție nu poate fi de evitat. Acum toți se întreabă cum va fi de realizat – termenii, reușita, cum va replica Hamasul, vor interveni și alte state. Până la urmă avem un nod de probleme foarte complicate în această regiune și acest nod va fi complicat de dezlegat fără pierderi umane, dar și distrugeri materiale”.
Citiți și: