Autorităţile sanitare au motive de îngrijorare. În ultima săptămână au fost confirmate 13 cazuri noi de rujeola la Chişinău, cele mai multe dintre ele la copii. NIciunul dintre pacienţi nu era vaccinat. Medicii avertizează că vaccinarea este singura cale sigură pentru a evita îmbolnăvirea iar părinţii trebuie să-și imunizeze copiii pentru a evita tragediile.
La ultimele investigatii, au fost diagnosticaţi cu rujeolă 4 copii si 2 adulti. Au fost confirmate în laborator şi alte şapte cazuri, raportate săptămâna trecută de Direcţia Asistenţă Medicală a municipiului Chisinau.
VLADIMIR BOLOCAN şef, Direcţia Asistenţă Medicală şi Socială: Toate aceste cazuri au fost în rândul persoanelor nevaccinate şi câteva cazuri în rândul persoanelor parţial nevaccinate. Alt tratament, metodă de protejare, decât vaccinul, împotriva rujeolei nu există. Imediat cum persoanele nevaccinate din Republica Moldova încep să meargă în diferite zone, unde vaccinarea contra rujeolei este la un nivel foarte scăzut, imediat apar focare. În special în comunităţi restrânse apar mai multe cazuri de rujeolă.
Copiii sunt internaţi la Spitalul municipal de Boli Contagioase, iar starea lor de sănătate este de gravitate medie.
LUDMILA BÎRCA director, Spitalul Clinic de Boli Contagioase pentru Copii: În acest moment avem internaţi opt copii cu rujeolă, începând de la vârsta de cinci luni până la vârsta de 17 ani. Majoritatea dintre ei sunt nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet, cu o singură doză. Avem şi copii care încă nu au ajuns la vârsta de vaccinare, de 4-5 luni. Este îngrijorător. Nu putem să zicem că avem o izbucnire de cazuri, dar în fiecare săptămână avem câte saşe, şapte, opt cazuri de rujeolă, ceea ce pentru Republica Moldova este destul de mult.
DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: De la începutul anului, pe tot teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 83 de cazuri de rujeolă. Cifrele Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică arată că 29 dintre acestea au fost depistate la persoane din municipiul Chişinău. Toate cazurile au fost confirmate prin investigații de laborator.
În 2024, regiunea europeană a raportat peste 127 de mii de cazuri de rujeolă, cel mai mare număr din ultimii 25 de ani. In primele trei luni ale anului 2025, România a înregistrat peste 70 la sută din totalul îmbolnăvirilor din UE, adică peste 3000 de cazuri. Specialiştii în sănătate le recomandă părinţilor să nu amâne vaccinarea copiilor. Imunizarea este gratuită şi se face de la vârsta de 12 luni. Pentru a preveni răspândirea bolii, oamenii sunt îndemnaţi să evite locurile aglomerate și contactul cu persoanele care au simptome, precum tuse, febră, secreții nazale, conjunctivită sau erupții cutanate.
REPORTER: DANIELA DANILOVA
Imagine: D. Lupu, E. Picicur