Peste 820 de cetățeni s-au plâns, anul trecut, la Comisia Națională a Pieței Financiare din cauza neregulilor de pe piața creditelor de consum. Două treimi dintre acestea vizau încălcări privind calitatea contractele de credit.
Printre nereguli sunt lipsa transparenței la încheierea contractele de credit, dobânzi și penalitățile excesive, calcul incorect al Dobânzii Anuale Efective, taxe și comisioane ascunse sau comisioane nejustificate pentru rambursarea anticipată. Cetățenii au reclamat și practici comerciale înșelătoare sau incorecte în promovarea produselor financiare.
NEREGULI PE PIAȚA CREDITEDELOR DE CONSUM
• lipsa transparenței la încheierea contractele de credit pentru consumatori;
• dobânzile și penalitățile excesive din partea creditorilor (bănci sau organizații de microcreditare);
• calcul incorect al Dobânzii Anuale Efective (DAE);
• taxe și comisioane ascunse;
• comisioane nejustificate pentru rambursarea anticipată;
• clauze abuzive privind garanțiile și răspunderea disproporționată a debitorului;
• practici comerciale înșelătoare sau incorecte în promovarea produselor financiare etc.
ADRIAN GHEORGHIȚĂ, vicepreședintele CNPF: Anul trecut am primit în jur de 820 de petiții. Numărul practic s-a dublat față de 2023. Aproximativ 2/3 dintre acestea vizau reclamații ce țin de calitatea contractelor de credit. Am dispus anularea obligațiilor de plată, în cuantum de 8,8 mi lei. Vedem ce ne aduce anul 2025, căci deja suntem în proces de demarare a diferitor controale acolo unde am identificat indicatori de risc. În 2023 am dispus anularea obligațiilor de plată, respectiv, restituirea sumelor încasate abuziv în cuantum de peste 115 mil. lei. Au fost vizate peste 12.500 de contracte.
Care sunt drepturile consumatorilor care contractează un credit, cum pot fi evitate clauzele abuzive și fraudele din partea creditorilor, dar și care este pericolul creditării de la cămătari, vedeți diseară la emisiunea Conexiuni Economice, începând cu ora 22:00.
REDACTOR: NATALIA CHICU