Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat pe 8 mai 2025 Operațiunea de politici de dezvoltare (OPD) „Oportunități economice și politici privind tranziția climatică pentru Republica Moldova”. Inițiativa, în valoare de 90 de milioane de dolari, are ca scop stimularea creșterii economice și consolidarea securității energetice a țării, în paralel cu alinierea R. Moldova la standardele Uniunii Europene (UE).
Această operațiune continuă eforturile anterioare ale Băncii Mondiale, fiind strâns legată de operațiunile „Răspuns la situația de urgență, reziliență și competitivitate în Moldova” și „Sprijinirea creșterii și rezilienței în Moldova”.
Aceste intervenții fac parte dintr-un sprijin bugetar amplu, oferit de Banca Mondială, care vizează întărirea răspunsului guvernului R. Moldova la criza energetică și a refugiaților, și creșterea rezilienței la șocurile economice viitoare.
Republica Moldova a fost supusă unei serii de crize economice, care au afectat puterea de cumpărare a gospodăriilor și au pus presiune pe resursele guvernamentale.
"Moldova are o oportunitate unică de a valorifica impulsul candidaturii sale la UE. Sprijinul Băncii Mondiale va susține reforme critice pentru instituirea unei economii de piață funcționale, creșterea competitivității, abilitarea forței de muncă cu competențele necesare și consolidarea securității energetice", a declarat Inguna Dobraja, Directoarea de țară pentru Moldova, Grupul Banca Mondială.
Sprijinul Băncii Mondiale se va concentra pe trei domenii principale:
1. Stimularea competitivității sectorului privat – prin crearea unui cadru de concurență echitabil, îmbunătățirea procedurilor de insolvabilitate și atragerea de noi investiții.
2. Îmbunătățirea inserției profesionale pentru tineri – prin promovarea învățământului dual în universități, care combină teoria cu practica în parteneriate cu sectorul privat.
3. Consolidarea protecției persoanelor strămutate – prin asigurarea unui statut juridic stabil și a unor condiții de viață adecvate, precum și facilitarea accesului acestora la resurse și servicii de sprijin.
Până în prezent, GCFF a oferit Moldovei granturi în valoare de 67,22 milioane de dolari, iar Banca Mondială a alocat împrumuturi de 557,91 milioane de dolari pentru a sprijini comunitățile-gazdă și refugiații în domenii cheie precum educația, sănătatea și dezvoltarea infrastructurii.
De la aderarea sa la Banca Mondială în 1992, Republica Moldova a beneficiat de asistență financiară în valoare de peste 2,3 miliarde de dolari, cu sprijin în sectoare vitale precum energia, educația, infrastructura și agricultura.