Justiție

/Dosarul Creangă/ A fost audiat ultimul martor, o colegă din Parlament a învinuitului

A fost audiat ultimul martor, o colegă din Parlament a învinuitului

Judecătorii au audiat ultimul martor din partea procurorilor în dosarul iniţiat pe numele şefului suspendat al Direcţiei Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, învinuit de trădare de patrie. Este vorba despre o angajată a legislativului, fostă subalternă a lui Creangă.

Ultimul martor audiat în dosarul deschis pe numele şefului suspendat al Direcţiei Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, învinuit de trădare de patrie, este o angajată a aceleiaşi structuri. Aceasta a declarat că, în data de 29 iulie, i-a transmis lui Ion Creangă proiectul de lege privind strategia națională de apărare a Republicii Moldova, pentru anii 2024-2034. Documentul a fost găsit ulterior acasă la diplomatul rus. Martorul a refuzat să discute cu jurnaliștii.

DUMITRU STEFÂRŢĂ, procurorul de caz: Martorul nu este ultimul, urmează să mai fie audieri. Martorul a fost audiat vizavi de modalitatea de transmitere a informaţiilor care ulterior a ajuns în posesia Serviciilor de Spionaj a Federaţiei Ruse. Aprecierea docuemntului respective urmează a fi făcută în colaborare cu celelalte probe, pentru că domnului Creangă nu I se incriminează doar transmiterea informaţiilor. Este un cumul de ifnormaţii. Noi intenţionăm să mai prezentăm acreva probe. 


De cealaltă parte, Ion Creangă respinge acuzaţiile şi susţine că a vorbit cu angajatul Ambasadei Rusiei de la Chișinău doar ca între vecini.

ION CREANGĂ, şeful suspendat al Direcţiei Juridice a Parlamentului: Încă o dată confirmă faptul că eu sunt persecutat pentru discuţii asupra informaţiilor de interes public. Toate discuţiile pe care le-am avut sunt de interes public, asupra informaţiilor de la televisor, din presă. 


Săptămâna viitoare va avea loc o nouă ședință de judecată, în care va începe audierea martorilor din partea avocaților. 

Ion Creangă a fost reţinut la sfârşitul lunii iulie 2024 şi este învinuit că a transmis informații secrete unui angajat al Ambasadei Rusiei de la Chișinău. Acestea puteau fi folosite în defavoarea intereselor Republicii Moldova. Creangă ar fi avut şi un contract cu diplomatul rus şi ar fi fost plătit cu sume între 500 şi 2000 de dolari. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 20 de ani de închisoare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter