Autoritățile Republicii Moldova acuză Rusia că încearcă să procedeze cu R. Moldova la fel cum a acționat în Abhazia, regiunea separatistă a Georgiei, utilizând energia drept o armă împotriva cetățenilor. Chișinăul susține că nu va abandona cetățenii din stânga Nistrului în această situație dificilă în care s-au pomenit din cauza Federației Ruse.
„Cetățenii trebuie să înțeleagă că această criză este provocată doar de Federația Rusă. Gazprom a decis acum doi ani să nu mai furnizeze gaze naturale în pofida obligațiilor contractuale pe malul drept. Acum Gazprom a decis să nu mai furnizeze malului stâng și invocă o pretinsă datorie care nu există. Și acest lucru a fost dovedit inclusiv printr-un audit. Înțelegem cetățenii că trăiesc vremuri complicate, noi suntem gată să îi ajutăm”, a spus Maia Sandu la Varnița.
„Vreau ca oamenii să înțeleagă că această criză este creată de Gazprom pentru că R. Moldova are un contract de livrare a gazului care expiră în 2026, sunt rute alternative, nu este o problemă că gazul nu ar putea ajunge în regiunea transnistreană. Gazprom a decis să nu mai furnizeze gaz, din această cauză oamenii se confruntă cu această criză. Suntem gata să îi ajutăm cu generatoare, medicamente, pot veni pe malul drept pentru servicii medicale, orice tip de servicii”, a adăugat președinta R. Moldova.
„Tiraspolul nu este autonom. Această criză este indusă de Federația Rusă pentru a crea destabilizare aici, în R. Moldova, și a o utiliza în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Rusia induce artificial această criză, așa cum a făcut-o și în Abhazia, utilizând energia ca și o armă împotriva cetățenilor”, a precizat premierul Dorin Recean.
„E un joc geopolitic murdar împotriva autorităților constituționale ale R. Moldova purtat, fără îndoială, de Moscova. Și scopul este destabilizarea situației în țara noastră, dar și în regiune, punerea sub lovitură a tot ce înseamnă parcurs european într-o perioadă dificilă politic, global, regional. Guvernul R. Moldova este alături de cetățenii săi, contrar a ceea ce se spune și se vehiculează în presa controlată de Tiraspol. Vom ajuta acești oameni, vom interveni cu ajutor rapid. Nu îi vom lăsa de izbeliște, suntem alături de ei în aceste momente dificile”, a spus vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană a rămas fără energie termică după ce compania rusă Gazprom a oprit furnizarea gazelor către Transnistria.
De atunci, Centrala de la Cuciurgan a început să funcţioneze pe cărbune. Locuitorii din stânga Nistrului sunt deconectați de la energia electrică câte opt ore pe zi.
Citiți și: