Preşedintele Maia Sandu, premierul Dorin Recean şi viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, au mers astăzi în Zona de Securitate a Republicii Moldova. Au avut întrevederi cu reprezentanţii autorităților locale și cu oamenii din satele afectate de criza energetică şi le-au promis sprijin imediat. S-a mai discutat şi despre interconectarea reţelelor de energie electrică şi a gazelor naturale în localităţile care depind de regiunea separatistă.
MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Am ascultat situaţia din fiecare localitate şi am notat care sunt necesităţile imediate. Am înţeles că e nevoie de sprijin sub formă de peleţi, lemne şi generatoare. Am discutat şi o soluţie care nu poate fi realizată imediat, dar care este foarte importantă şi anume să oferim mai multă autonomie instituțiilor publice, asta înseamnă centrale pe biomasă”.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: „În mod special ceea ce era nevoie de coordonat activitatea atât a autorităţilor publice centrale, cât şi a celor locale pentru interconectarea reţelelor de energie electrică şi a gazelor naturale în cele 14 localităţi. Sunt anumite lucrări care vor fi mai dificil de executat pentru că presupun subtraversări ale râului Nistru, dar am coordonat împreună cu administraţia publică locală cine şi ce are de făcut.
OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova: „Au fost şi reprezentanţii Premier Energy şi Moldovagaz care au spus că sunt nişte protocoale de lucru care pot fi îngreunate şi de condiţiile meteo, dar vom face aceste lucrări cât de repede vom putea. De asemenea vom încerca să discutăm despre situaţia din Copanca şi Varniţa care pot fi conectate la reţelele electrice din RM, dar folosind infrastructura care este temporar în gestiunea lor. Deocamdată, evită aceste discuţii.”
ALEXANDRU MOISEI, preşedintele raionului Anenii Noi: „În raionul Anenii Noi este afectat în mare parte satul Varniţa care este în totalmente dependent de partea transnistreană. Câteva zile în urmă Varniţa a beneficiat de patru generatoare performante. Consiliul raional Anenii Noi prin intermediul Comisiei raionale de situaţii excepţionale a alocat surse financiare pentru procurarea atât pentru satul Varniţa, cât şi pentru satul Hârbovăţ, anume instituţiilor de învăţământ, a câte un generator performant.”
La primăria din satul Varniţa, unde au avut loc discuţiile, au venit şi câţiva localnici, inclusiv din stânga Nistrului. Disperaţi, oamenii au cerut ajutorul autorităţilor de la Chişinău. Este şi cazul acestei familii de pensionari din Tighina. Fără cădură şi cu electricitate dată pe ore, abia de mai fac faţă greutăţilor.
„Căldură nu este, apă caldă nu este şi de două ori pe zi câte patru ore opresc electricitatea. Locuim la etajul 6 şi eu sufăr de cancer şi greu mă mişc. Încă mai cobor, dar de urcat îmi e foarte greu. Au ridicat preţul de la 10 până la 50 de copeici la producţia de panificaţie, au ridicat preţul la transportul public.
„Vrem să cerem măcar un statut de refugiat să ne dea pentru că aici e imposibil de rezistat şi e periculos. Nu e nici un fel de democraţie, nici un fel de susţinere, nici un fel de înţelegere.”
Luni, Comisia Situații Excepționale a decis racordarea a 14 localități din Zona de Securitatea a Republicii Moldova la rețelele de gaze naturale gestionate de către operatorii de distribuție licențiați din cadrul grupului Moldovagaz. Totodată, satele Varniţa şi Copanca vor fi conectate la reţelele de curent ale Premier Energy. Între timp, Biroul pentru Reintegrare precizează că elevii din şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului vor studia online până la sfârşitul lunii. Pentru celelalte instituţii de învăţământ, Tiraspolul a decis să prelungească vacanţa.