Cultură

Actorii Teatrului Republican "Luceafărul" au pus în scenă o piesă inspirată din basmele româneşti, dar adaptată realităţilor din timpurile noastre. Cum au primit-o spectatorii

Actorii Teatrului Republican "Luceafărul" au pus în scenă o piesă inspirată din basmele româneşti, dar adaptată realităţilor din timpurile noastre. Cum au primit-o spectatorii

Sala Teatrului Republican "Luceafărul" din Chişinău a fost neîncăpătoare, aseară, la premiera spectacolului "Făt-Frumos: Renaşterea". E o poveste inspirată din basmele româneşti, dar adaptată realităţilor din timpurile noastre. Piesa combină elemente de comedie, dramă sau aventură şi se adresează tuturor vârstelor. Jocul actorilor i-a captivat pe spectatori din primele minute şi până la căderea cortinei.

IULIAN BUBUIOC, autorul piesei: Din cauza unui plan meschin, şi anume două personaje vor să facă un complot într-un regat, să anuleze încoronarea unui principe. Ei fură o coroană, şi legea spune că dacă coroana este furată şi dacă nu se găseşte, principele nu mai devine rege.

SLAVA SAMBRIŞ, regizor: Un îngrijitor din grajdul regal, care este pus în situaţie să meargă la un compromis şi având în vedere că este protejat, născut duminica, este încurajat şi atunci el prin bunătatea, sinceritate, curaj, devine erou, devine acel Făt-Frumos.

Eroul principal porneşte în aventură alături de boul său, pe care sfânta Duminică îl face cel mai deştept din lume şi îl înzestrează cu darul de a vorbi.

EUGEN NICOV, actor: Practic tot spectacolul este o comedie, e un joc. Eu sunt un personaj fermecat, mai puţin întâlnit prin basmele noastre. Un bou care vorbeşte, şi aşa mai departe.

Făt-Frumos decide totuşi să meargă până la capăt pentru a-şi afla trecutul. Alături de boul său trece prin pădurea fermecată unde se întâlnesc cu muma pădurii, care le arată cum să ajungă pe celălalt tărâm. Acolo o găsesc pe Ileana Consînzeană care încerca să scape de căpcăunul ce o furase.

RODICA MEREUŢĂ, actriţă: Nu este o Ileana Cosînzeană clasică, cum o cunoaştem noi. Este modernă, adusă în zilele noastre, să fie pe înţelesul tutoror. Mai bătăuşă, mai jucăuşă, năstruşnică. Momentul culminant este de fapt mesajul pentru toţi că nu te naşti erou, dar erou devii pe parcurs, prin faptele tale, prin acţiunile tale.

IULIAN BUBUIOC, autorul piesei: Basm pentru toate vârstele. Adică părinţii înţeleg într-un alt fel, dar eu cred că nimeni nu va pleca nesatisfăcut.

Toate biletele la premieră au fost vândute. Spectatorii au rămas impresionaţi de scenariu dar şi de jocul actorilor.

"Te ţine în suspans. De la început şi până la sfârşit."

"Făt Frumos în general este un personaj pozitiv, este eroul nostru. Are toate calităţile necesare unui erou."

"Am venit cu fetiţa mea. Am mai fost aici. E deosebit."

Premiera spectacolului "Făt-Frumos: Renaşterea" scris de Iulian Bubuioc şi regizat de Slava Sambriş, se va juca şi astăzi, la Teatrul Luceafărul, de la ora 19.00.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter