Află cu TVR Moldova cele mai importante evenimente care au avut loc marți, 20 mai.
CEC acuză MAN de cheltuieli nedeclarate pentru publicitate, MAN amenință CEC cu judecata
Primarul de Chișinău și liderul Partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN), Ion Ceban, amenință cu judecata Comisia Electorală Centrală după ce instituția suspectează formațiunea politică de ascundere a cheltuielilor pentru publicitate. Ion Ceban i-a acuzat pe membrii comisiei de abuz și spune că a depus o plângere la Procuratura Generală. Totul a pornit de la faptul că CEC a identificat difuzarea, pe parcursul lunii decembrie 2024, prin intermediul dispozitivelor de publicitate din spațiul public - ecrane LED - din gestiunea unui difuzor de publicitate, imagini cu președintele Partidului MAN, Ion Ceban, de pe coperta unei reviste.
/ Omorul de la Ciocana / IGP a identificat un suspect, un polițist a fost rănit în timpul reținerii
Un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost reținut de oamenii legii pentru o serie de infracțiuni, inclusiv omorul unei femei, despre care s-a spus în presă că ar fi soția unui om de afaceri. Omorul a avut loc în noaptea de 15 aprilie, iar fiul în vârstă de 18 ani și soția suspectului sunt bănuiți de complicitate. Potrivit poliției, suspectul nu avea antecedente penale în Republica Moldova, însă este autorul mai multor furturi comise pe teritoriul municipiului Chișinău și în suburbii. Acesta este originar din R. Moldova și a locuit timp de mai mulți ani în Ucraina, unde avea aceeași activitate, susține șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.
Dumbravan și Iachimovschi merg mai departe în competiția pentru șefia Procuraturii Anticorupție
Marcel Dumbravan și Octavian Iachimovschi au fost promovați de Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție la următoare probă – interviul, potrivit Consiliului Superior al Procurorilor. Comisia specială a stabilit intervievarea candidaților pe 10 iunie 2025. Potrivit Consiliului Superior al Procurorilor, etapa a doua a preselecției, interviul, se desfășoară în scopul evaluării competențelor manageriale și profesionale corespunzătoare funcției de procuror-șef al procuraturii specializate, reputației ireproșabile și dacă în privința candidatului nu există suspiciuni rezonabile privind comiterea actelor de corupție.
Incendiul de la Durlești: Primăria s-a opus ridicării blocului, dar a pierdut în judecată
Incendiul recent de la Durleşti, în urma căruia mai multe familii au rămas fără apartamente, scoate la iveală probleme legislative în ceea ce priveşte atribuţiile autorităţilor locale. Unii experţi susțin că este începută o simplificare a procesului de obţinere a actelor de construcţie, pentru a încuraja investitorii, iar asta a dat undă verde ilegalităților. Blocul de la Durleşti a fost construit, deși primaria orașului s-a opus. Investitorul a contestat în instanță și a obținut acceptul. Andrei Vatamaniuc, arhitect: „A fost o perioadă când, pentru a încuraja mediul de afaceri, s-au creat foarte multe înlesniri, a fost simplificat sistemul de control”.
Cine este cetățeanul român arestat la Londra pentru incendierea casei premierului britanic
Stanislav Carpiuc, un bărbat cu cetățenie română originar din Cernăuți, este acuzat că este autorul atacului asupra casei premierului britanic, Keir Starmer. Bărbatul în vârstă de 26 de ani, din Romford, a fost arestat pe 17 mai pe Aeroportul Luton și urma să compară în marți dimineață în fața unui tribunal din Londra. Stanislav Carpiuc este originar din Cernăuți, Ucraina. El are reședința într-un cartier din Suceava și ar fi plecat în Marea Britanie, la unul dintre frații săi – asociat în două firme cu sediul în Londra. La una dintre ele (Vicontex Ltd) lucrează și Stanislav, iar firma este înregistrată în localitatea Romford, unde acesta locuiește, potrivit poliției britanice.
Tot mai multe persoane sunt mușcate de animale în mun. Chișinău
Numărul persoanelor care solicită asistență antirabică s-a dublat în ultimele luni. Majoritatea cazurilor sunt înregistrate în municipiul Chișinău și sunt provocate de animale fără stăpân, se spune într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Creșterea numărului de solicitări privind asistența antirabică a determinat un consum mărit de produse antirabice, care reprezintă o soluție unică în prevenirea cazurilor de rabie umană. Astfel, ANSP informează că, la nivel național, sunt în stoc peste 1.000 de doze de vaccin antirabic. În prezent, este monitorizată strict acordarea asistenței antirabice către populație în conformitate cu indicațiile clinico-epidemiologice.