Incendiul recent de la Durleşti, în urma căruia mai multe familii au rămas fără apartamente, scoate la iveală probleme legislative în ceea ce priveşte atribuţiile autorităţilor locale. Unii experţi susțin că este începută o simplificare a procesului de obţinere a actelor de construcţie, pentru a încuraja investitorii, iar asta a dat undă verde ilegalităților.
Blocul de la Durleşti a fost construit, deși Primaria s-a opus. Investitorul a contestat în instanță și a obținut acceptul.
ANDREI VATAMANIUC, arhitect: A fost o perioadă când, pentru a încuraja mediul de afaceri, s-au creat foarte multe înlesniri, a fost simplificat sistemul de control. Dar, în acelaşi timp, nu a fost fortificiată autoritatea publică locală, nu a fost fortificat cadrul legal, documentaţiile de urbanism nu s-au făcut mai bune. Anumite competenţe au fost luate de la o instituţie, s-au dus la alta, cum şi în cazul acesta, legat de prevenirea şi măsurile contraincendiu.
Dar proximitatea de liniile de tensiune înaltă ţine şi de sănătate publică. Aspectul acesta exista cândva, se obţineau avize şi de la Centrul Sănătate Publică. Partea asta iarăşi a fost exclusă ca una obligatorie. Trebuie de compensat erorile care au fost făcute. De făcut un cadru legal, de făcut un mecanism, nişte comisii care să lucreze la nivel de APL.
Vicepreşedintele Comisiei parlamentare juridice consideră că problema nu constă în legislaţie, ci în implementarea ei.
VASILE GRĂDINARU, vicepreşedinte, Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi: Întrebarea nu este în contravenţie, întrebarea este în execuţie. Aici eu cred că e vorba despre executarea atribuţiilor de serviciu. Aici cred că ar trebui să analizeze inclusiv organele de forţă.
Deşi, formal, a fost emis un act de refuz din partea Primăriei de a emite o autorizaţie de construcţie, atunci când a fost contestat acest refuz în instanţă, Primăria Durleşti nu s-a prezentat.
MIHAI ENACHI viceprimarul oraşului Durleşti: Astăzi au fost reprezentanţii la judecătorie, pentru a scoate acte din dosar. La Primărie nu se regăsea dosarul respectiv. A fost solicitat de la judecătoria unde a fost examinat cazul în perioada 2015. Deci au fost solicitate copiile actelor care au stat la baza emiterii hotărârii. Urmează să examinăm toate acţiunile foştilor şi actualilor angajaţi. Nu pot să vă spun dacă s-a prezentat sau nu, pentru că nu am informaţia deocamdată.
Preşedintele Parlamentului spune că, dacă va fi cazul, legislaţia va fi revizuită dar e necesar ca specialiştii să finalizeze ancheta.
IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: E foarte important ca pompierii sau cei de la IGSU să vină cu un raport, să vadă care a fost cauza acestui incendiu ca într-un final să ajungă pe masa deputaţilor şi cu ajutorul Ministerului Infrastructurii să vedem unde putem interveni pentru a corecta lucrurile. O să ne uităm foarte atent dacă sunt careva încălcări... şi evident vom interveni.
Incendiul a izbucnit vineri după-amiază. Focul a distrus aproape 1500 de metri pătraţi din acoperiș, dar apa pompierilor a ajuns până la apartamentele de la parter. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat un control privind respectarea normelor tehnice și urbanistice în construcția blocului care se află în apropierea unei linii de tensiune înaltă. Viceprimarul oraşului Durleşti a declarat astăzi că mansarda blocului a fost construită fără autorizaţie
REPORTER: DANIELA DANILOVA
Imagine: Mihai Lisnic