Actualitate

Expert în probleme de mediu despre distrugerea barajului Nova Kahovka: Această catastrofă afectează întreg sistemul ecologic al Mării Negre

Expert în probleme de mediu despre distrugerea barajului Nova Kahovka: Această catastrofă afectează întreg sistemul ecologic al Mării Negre

Expertul în probleme de mediu, Vladimir Garaba, a declarat în cadrul emisiunii „Impact Global”, de la TVR MOLDOVA, că distrugerea barajului de la Nova Kahovka va afecta întreg sistemul ecologic al Mării Negre.

„Suntem martorii unui dezastru ecologic foarte mari. Marea Neagră este locuibilă până la 200 - 300 de metri, mai jos nu mai există niciun fel de pește sau alt fel de animale fiindcă este un strat foarte consistent de hidrogen sulfuros și practic lipsește oxigenul, deci marea mai jos de 200 de metri este moartă. Acum cu acest dezastru poluarea este în mare creștere, noi știm că râul Nipru este al doilea ca mărime și dă și apă curgătoare, dar dacă e vorba de poluare și a doua sursă cea mai mare de poluare din Europa. Ce s-a întâmplat de la spargerea barajului? Ridicându-se nivelul apelor în aval cu câțiva metri a spălat tot în calea sa ce a întâlnit apa: depozite petroliere, sisteme chimice, sisteme de evacuare și tratare a apelor rizuduale, nenumărate gunoiști mici și mari, mii de toalete sătești - totul s-a dus din râu în mare și a crescut foarte puternic cantitatea de deșeuri care s-a dus încolo. Au avut mult de suferit sistemele de alimentare cu apă, avem în vedere fântânile, puțurile ardeziene, va trebui să treacă câteva luni ca acestea să fie restabilite, iar acum populația este de fapt fără apă. 

Situația este gravă. În cazuri date când sunt foarte mari inundații, se distruge, practic, habitatul tuturor animalelor din această zonă. Păsările mai zboară, iar animalele pur și simplu toate se îneacă. Restabilirea  acestor sisteme naturale poate avea loc doar peste câțiva ani, noi am avut în lunca râurilor Nistru și Prut când știm că apa a dus tot în cale. 

Sigur că odată cu scăderea apei plantele își vor reveni, animalele vor reveni, dar vor trece câțiva ani. Această catastrofă afectează întreg sistemul ecologic al Mării Negre și cei care locuiesc pe malul mării vor simți acest impact prin creșterea poluării, prin mirosul urât care va veni de la mare. Câteva luni, cu siguranță, acest pericol va persista. Cei care s-a deprins să meargă la mare în zona aceasta a Odesei posibil vor simți această creștere a poluării, probabil și pe malul mării în România și Bulgaria. dacă cantitatea de substanțe organice crește în apă, atunci crește și cantitatea de alge”, a spus Vladimir Garaba.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter