Justiție

Proiect: Înregistrare partidelor în R. Moldova, doar cu avize de la Curtea Constituțională și SIS

post-img
imagine

Partidele politice în Republica Moldova vor putea fi înregistrate doar după obținerea unui aviz din partea Serviciului de Informații și Securitate, Curții Constituționale sau Ministerului Justiției. Autorii proiectului legislativ susțin că se doreşte prevenirea apariției unor partide cu interese contrare statului. Ministerul Justiţiei şi unii experţi spun că unele propuneri sunt utopice.

Autoritățile își propun să împiedice reînființarea partidelor politice declarate neconstituționale sau a formațiunilor create sub influența grupărilor criminale.

IGOR CHIRIAC, autorul proiectului: „Serviciul de Informaţii şi Securitate ar putea veni cu anumite informaţii calificate, secrete şi atunci şi în unele cazuri situaţia aceasta ar putea fi o problemă. Acele partide care aduc atingere şi fac tot posibilul ca să pericliteze siguranţa şi securitatea Republicii Moldova, grupări criminale. Eu cred că aceste partide trebuie să treacă un filtu riguros”.

În cazul în care activitatea partidului politic este în interesul unui grup sau al unei organizaţii criminale şi este împotriva intereselor statului, Ministerul Justiţiei va cere ca activitatea să fie sistată imediat.

VASILE GRĂDINARU, vicepreşedinte, Comisia juridică, numiri şi imunităţi: „Acum noi avem nevoie să găsim un echilibru între a permite a se înregistra anumite partide care sunt derivate ale partidelor declarate neconstituţionale, iar, pe de altă parte, să nu blocăm procesul de înregistrare a partidelor politice şi să limităm cumva drepturile lectorale ale cetăţenilor. Noi vom analiza suplimentar între lecture”. 



ADRIAN ALBU, deputat, BCS: „Acele partide care nu sunt pe gustul celor de la guvernare li se vor oferi pripoane. Nu înseamnă neapărat că va fi limitat, pentru că dacă se va ajunge la un numitor comun sunt sigur că se va da undă verde ca de obicei”.

Ministerul Justiţiei susţine că legea cu privire la partidele politice trebuie îmbunătăţită, însă unele propuneri trebuie revizuite.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiţiei: „Noi am solicitat să fie revizuite propunerile pe partea ce prevede solicitarea avizului Curţii Constituţionale. Mai ales că Curtea Constituțională (CC) are alte competenţe potrivit legislaţiei, ori anume CC poate să verifice dacă este o sesizare cu privire la un anumit partid politic. Amintesc, anume la sesizarea Ministerului Justiţiei, Guvernul a solicitat verificarea constituţionalităţii Partidului Şor”.

ALEXANDRU BOT: „Una dintre aceste erori este această obligaţie de a avea un aviz a CC şi al SIS-ului pentru a avea partid. Ori nu este treaba CC pentru a da apreciere anticipate a constituţionalităţii sau neonstituţionalităţii. Avizul SIS-ului nu este deloc recomandabil pentru a decide asupra înregistrării unui partid care, în esenţă, reprezintă doar o asociaţie de oameni care se reunesc pentru a lupta pentru o idee politică”.

O altă propunere este ca cei ce au tangenţe cu un grup criminal organizat vor avea interdicţia de a se afilia unui partid politic. 

În Republica Moldova, este interzisă activitatea partidelor politice care au fost declarate neconstituţionale, care subminează suveranitatea şi integritatea teritorială, îndeamnă la război sau sunt controlate din exterior. 

În 2023, Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional pentru încălcarea statului de drept și acțiuni contra suveranității.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter