Justiție

Vitalie Pîrlog a fost plasat în arest preventiv în Franța

post-img
Vitalie Pîrlog

Fostul ministru al Justiției din Republica Moldova, Vitalie Pîrlog, învinuit de fals în acte, luare de mită, complicitate la dare de mită și fraudă, extrădat de autoritățile de la Abu Dhabi în Franța, a fost plasat miercuri în arest preventiv, potrivit publicației Le Parisien.

Vitalie Pîrlog a apărut miercuri dimineață în instanță. Procurorul financiar a solicitat o audiere cu ușile închise, argumentând că în acest „dosar de corupție internațională” există „numeroși martori care trebuie audiați în numeroase țări”, precum și un „risc de presiune sau chiar corupție” asupra acestor martori. Judecătorul a fost de acord.

Vitalie Pîrlog, fost președinte al Comisiei pentru Controlul Dosarelor (CCF) a Interpol, a fost arestat pe 15 iunie în Emiratele Arabe Unite în baza unui mandat internațional de arestare emis de Franța la sfârșitul lunii ianuarie 2025. 

Fostul ministru a fost apoi extrădat la Paris vineri și acuzat de fraudă organizată, utilizarea unui document administrativ fals pentru a asigura impunitatea autorului unei infracțiuni, trafic de influență pasiv asupra unui funcționar public străin, luare de mită și sustragere de la arestarea sau percheziționarea unui infractor. 

Avocații lui Vitalie Pîrlog au refuzat să comenteze decizia instanței cu privire la încarcerare. Vineri, unul dintre ei, Emmanuel Marsigny, a declarat pentru AFP că Pîrlog „cu siguranță nu era cineva care voia să fugă de justiție, dimpotrivă”.

Vitalie Pîrlog este suspectat că i-a ajutat pe suspecți să obțină statutul de solicitant de azil în Republica Moldova pentru a beneficia de suspendarea notificărilor roșii, potrivit unei surse apropiate cazului. 

Primele elemente ale anchetelor efectuate de Oficiul Central Anticorupție din Franța (OCLCIFF) au relevat că „un grup de persoane de diferite naționalități (era) suspectat că ar fi pus în aplicare o schemă de corupție pentru a permite fugarilor să blocheze și să șteargă notificările roșii care îi vizau, prin plata de mită către funcționari publici, în special în Moldova”, a relatat Procuratura Financiară Națională din Franța într-un comunicat care dezvăluia cazul în iunie 2024. 

Valoarea mitei pe care ar fi primit-o Vitalie Pîrlog ar putea să ajungă la „câteva milioane de dolari”, a indicat procurorul financiar, Jean-François Bohnert.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor