Cetățenii moldoveni se numără printre europenii ce consumă cel mai puţin mâncare tip fast-food. Un studiu realizat recent de către Statista, organizație care analizează obiceiurile alimentare în Europa, arată că doar 10% din alimentația zilnică este reprezentată de produsele ultra-procesate.
Specialiştii spun însă că tendinţa de a consuma astfel de preparate este în continuă creştere. În 2025, un locuitor din Republica Moldova a consumat în medie aproape 11 kg de produse fast-food. Chiar dacă mâncarea de tip fast- food este considerată gustoasă, ea nu se află în topul preferinţelor în R. Moldova. Basarabenii preferă mâncarea pregătită acasă, din ingrediente cât mai naturale şi sănătoase.
VOX
Obişnuim să pregătim acasă. Pentru că sunt foarte multe sosuri, o mulţime de ingrediente. Ce mai bună mâncare este cea în care există un număr minim de ingrediente, iar din conservanţi doar sarea sau zahărul.
VOX
Nu prea mâncăm la restaurante de tip fast-food. Nu sunt sănătoase, dar sunt gustoase. Sunt gustoase, dar nu preferăm să mâncăm….
VOX
Foarte rar mâncăm, o dată pe lună este des. În funcţie de mâncarea aleasă, la fast- food sunt şi alegeri sănătoase, sunt diferite salate, după preferinţele fiecăruia.
O alimentaţie care include cantităţi mari de fast- food reprezintă un factor de risc pentru sănătate. Obezitatea e pe primul loc, mai ales în rândul copiilor.
CRISTINA BURDULESCU, nutriţionist: De obicei în locurile unde se pregăteşte această mâncare, uleiul nu se schimbă atât de frecvent, ceea ce îi creşte riscul şi duce la afecţiuni de sănătate. Shaorma, pizza, acestea le putem pregăti şi acasă. Ce produse putem înlocui ca să fie mai sănătoase? În primul rând, sosurile. O dată în săptămână nu dăunează nici într-un fel alimentaţiei.
Conform studiului prezentat de IDATA, cea mai mică rată a consumului de fast food se înregistrează în Italia, cu doar 7% din alimentaţia zilnică. La polul opus, cu cel mai mare consum este in Suedia, Marea Britanie şi Olanda.