Economic

Linia electrică Vulcănești-Chișinău va fi dată în exploatare până la sfârșitul anului 2025

Linia electrică Vulcănești-Chișinău va fi dată în exploatare până la sfârșitul anului 2025

Peste 70% din lucrările la linia electrică Vulcăneşti-Chişinău au fost efectuate. La etapa actuală se lucrează pe trei secţiuni, fiind angrenaţi circa 250 de muncitori. Responsabilii de la Chişinău dau asigurări că termenul de finalizare a lucrărilor va fi respectat şi până la sfârşitul anului 2025 linia va fi dată în exploatare.

IRINA MIHAILICI, jurnalist TVR MOLDOVA: Construcția liniei electrice aeriene de 400 K volți Vulcănești-Chișinău a început în aprilie, anul trecut. Acum se lucrează la instalarea cablurilor pe porţiunea aflată în autonomia găgăuză. Alţi 230 de stâlpi urmează să fi amplasaţi din raionul Cimișlia până în Chișinău. Va urma apoi, şi acolo, montarea cablurilor. În acest moment, interconexiunea energetică între Republica Moldova și România este gata în proporție de 75%. Autoritățile dau asigurări că, până până la sfârșitul anului, va fi dată în exploatare și, astfel, ţara va putea evita șantajul energetic al Rusiei.


Linia electrică Vulcănești-Chișinău va avea o lungime de 157 de kilometri. Astfel, peste 500 de stâlpi și 1.500 de kilometri de cabluri vor face o legătură strategică între zonele de sud și centru ale ţării, intersectând opt raioane și 35 de localități.


DORIN JUNGHIETU, ministrul Energiei: La momentul de faţă au fost finalizate două secţiuni totalizând 8 kilometri şi suntem în punctul în care se lucrează în cea de-a treia secţiune de aproximativ 4 km de conductori în direcţia Chişinăului. La fel, dacă e să vorbim de staţia Chişinău, lucrările de la fundaţie au fost finalizate şi aşteptăm în următoarele zile să fie aduse transformatoarele, cele mai mari echipamente din acest proiect.


RUSLAN SURUGIU, director, Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în Energetică: Contractorii s-au confruntat şi se confruntă cu anumite provocări în ceea ce priveşte transportarea echipamentelor şi materialelor care încă urmează a fi livrate în Republica Moldova. Noi avem peste 91% din materiale stocate aici la noi, dar sunt pe drum încă materiale care trebuie aduse şi în contextul coflictului din Orientul Mijlociu. Termenul de livrare a fost prelungit cu mult şi asta este o surpriză neplăcută, dar ne vom strădui să compensăm aceste întârzieri împreună cu contractorii.


Lucrările se desfășoară în cadrul Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic și se încadrează în măsurile prioritare ale Guvernului Republicii Moldova, orientate spre asigurarea securității energetice a țării. Proiectul este finanțat de Grupul Băncii Mondiale. Valoarea lui este de 61 milioane de euro.


REPORTERI: I. MIHAILICI, M. COCIU


Imagine: Vadim Verbnîi

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter