Justiție

De ce Chișinăul nu solicită extrădarea lui Țuțu și de ce îl urmărește Rusia?

post-img
Constantin Țuțu, în ședința Parlamentului, vorbește la un telefon pe care este încleiat drapelul Federației Ruse
Sursa foto: ©Constantin Grigoriță

Autoritățile Republicii Moldova au solicitat extrădarea doar a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. În cazul lui Constantin Țuțu, Chișinăul nu a cerut pe moment extrădare. TVR Moldova a cerut Procuraturii Anticorupție detaliile despre dosarele penale în care figurează fostul sportiv și a încercat să afle de ce fostul parlamentar PDM nu este anunțat în urmărire. Pe 22 iulie, el a fost reținut împreună cu Vladimir Plahotniuc pe Aeroportul din Atena. În Rusia, Țuțu este învinuit de trafic de droguri, iar Plahotniuc - de organizarea Laundromatului și de trafic de droguri.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, în mai 2020, a fost expediat în instanța de judecată o cauză penală în cadrul căreia Constantin Țuțu este învinuit de trafic de influență și escrocherie. În noiembrie 2021, procurorii au expediat în judecată o altă cauză penală în cadrul căreia fostul deputat este învinuit de fals în declarații și îmbogățire ilicită. Ulterior, cele două dosare au fost conexate într-o singură procedură.

În 2022, instanța i-a aplicat lui Constantin Țuțu obligația de a se prezenta la ședințele de judecată. Potrivit Procuraturii Anticorupție, Constantin Țuțu se prezintă la ședințele de judecată și, prin urmare, procurorii nu au solicitat să fie dat în căutare internațională.

Conform Portalului instanțelor de judecată, ultima ședință în acest dosar a fost programată pentru 16 iulie 2025. Pe același portal nu se precizează dacă ședința a avut loc sau nu. Din cauza tergiversării procesul de examinare, a expirat termenul de prescripţie în cauza penală deschisă pentru fals în declaraţii. Asta ar însemna că fostul parlamentar nu poate fi pedepsit în această cauză penală.

În iunie 2019, după piederea puterii de către Partidul Democrat, Constanțin Țuțu a fugit din Republica Moldova. La trei luni distanță, în septembrie 2019, la demersul procurorilor, pe numele fostului deputat a fost emis un mandat de arestare în contumacie și anunțat în căutare internațională.

Peste trei ani, în martie 2020, Constantin Țuțu s-a predat organelor de drept din Republica Moldova, la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița.

Potrivit autorităților elene, Vladimir Plahotniuc a fost reținut în urma solicitării Interpol parvenită din partea Republicii Moldova. În cazul lui Constantin Țuțu, solicitarea a venit din partea autorităților din Federația Rusă.

În iunie 2019, potrivit Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al Federației Ruse, anchetatorii ruși deschiseseră pe numele lui Vladimir Plahotniuc și al lui Constantin Țuțu un dosar penal pentru trafic de droguri. Aceștia doi, se menționa într-un comunicat al MAI rus, făceau parte dintr-o grupare internațională specializată în trafic de droguri în cantități foarte mari. În prezent, Plahotniuc este judecat în Rusia pentru rolul său de organizator al unei organizații criminale, care, cu participarea directă a inculpatului, a retras peste 220 de miliarde de ruble din Rusia prin schema „Spălătoria rusească”.

În Republica Moldova, nici Constantin Țuțu și nici Vladimir Plahotniuc nu au fost investigați de organele legii pentru trafic de droguri.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter