Extern

Șeful diplomației UE a propus suplimentarea cu 3,5 mld. de euro a fondului utilizat pentru finanțarea ajutorului militar pentru Ucraina

post-img
Șeful diplomației UE a propus suplimentarea cu 3,5 mld. de euro a fondului utilizat pentru finanțarea ajutorului militar pentru Ucraina

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a propus suplimentarea cu a 3,5 miliarde de euro a Instrumentului European pentru Pace (EPF), un fond utilizat pentru a finanța ajutorul militar pentru Ucraina, au declarat miercuri surse europene din UE, relatează AFP, preluat de Agerpres.

EPF a alocat deja aproximativ 4,6 miliarde de euro pentru ajutor militar pentru Ucraina.

Fondul, înființat în 2021, separat de bugetul UE, care nu are voie să finanțeze operațiuni militare, a fost conceput ca o modalitate prin care UE să ajute țările în curs de dezvoltare să cumpere echipamente militare. Cei 27 de membri ai Uniunii au decis rapid să îl folosească pentru a face rost de arme pentru Ucraina după invazia Rusiei din februarie anul trecut. Războiul a condus, însă, la epuizarea mult mai rapidă a fondurilor decât se prevăzuse inițial.

Fondul permite țărilor din UE care furnizează arme și muniții Ucrainei să ceară rambursarea unei părți din costuri.

Un oficial de rang înalt al UE a declarat că Borrell a decis să ceară mai mulți bani deoarece fondul se epuiza, iar serviciul de politică externă al UE a dorit să se asigure că are suficienți bani pentru a finanța ajutorul militar pentru alte țări, precum și pentru Ucraina.

„Trebuie să suplimentăm”, a spus oficialul. „Esența Instrumentului European pentru Pace … are un caracter universal. Nu a fost conceput pentru Ucraina. A fost conceput pentru orice conflict cu care Uniunea Europeană ar putea să se confrunte”.

De altfel, guvernul ungar a blocat eliberarea celei de-a opta tranșe de ajutor militar al UE pentru Ucraina, în valoare de 500 milioane de euro, argumentând că utilizarea exclusiva a Instrumentului în favoarea acestei țări epuizează fondurile necesare pentru sprijinirea altor regiuni în care Uniunea trebuie să-și promoveze interesele. 

În prezent, au fost adăugate 2 miliarde de euro la fondul de 5,7 miliarde de euro, care poate fi utilizat până în 2027, iar jumătate din banii suplimentari au fost folosiți pentru achiziționarea de muniție de artilerie pentru Ucraina, care este gestionată în comun de majoritatea statelor membre. Este pentru prima dată când se cumpără echipament militar special pentru o țară străină prin intermediul Agenției Europene de Apărare a UE.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter