Extern

Polonia va mobiliza până la şase miliarde de dolari pentru ajutorarea celor afectaţi de inundaţii

post-img
imagine simbol

Polonia va mobiliza până la 23 miliarde zloţi (6,01 miliarde de dolari), din care o parte vor veni de la Uniunea Europeană, pentru a răspunde la consecinţele inundaţiilor, a declarat marţi premierul Donald Tusk, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

ZFR

Cele mai grave inundaţii din ultimele două decenii au lăsat sub apă multe oraşe din sud-vestul Poloniei, iar Guvernul de la Varşovia a anunţat că va elibera fonduri de la buget şi va utiliza şi bani de la Uniunea Europeană, în efortul de reconstrucţie.

"Amploarea acestor ajutoare, în termeni de sprijin pentru cei afectaţi de inundaţii, planul pe care îl pregătim pentru reconstrucţie, plus fondurile europene, estimăm că vom putea mobiliza până la 23 miliarde zloţi", a spus Tusk la o şedinţă de Guvern.
Anterior, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că suma de 10 miliarde euro va fi pusă la dispoziţie fin fondurile de coeziune pentru a răspunde la recentele inundaţii care au afectat mai multe state membre. Ursula von der Leyen a precizat că o parte din condiţiile, care în mod normal sunt obligatorii pentru astfel de fonduri, precum cofinanţarea oferită de statele membre, vor fi ridicate pentru a accelera răspunsul autorităţilor.

O sumă de aproximativ cinci miliarde euro, din totalul de 10 miliarde euro, a fost alocată Poloniei.

De asemenea, Ursula von der Leyen a spus că banii de la Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), care sprijină statele membre afectate de dezastre naturale, vor fi utilizaţi pentru refacerea infrastructurii.

Ministrul polonez de Finanţe, Andrzej Domanski, a explicat că suma de două miliarde zloţi va fi pusă deoparte în buget pentru ajutorarea celor afectaţi de inundaţii.

La rândul său, ministrul polonez al Dezvoltării Regionale, Katarzyna Pelczynska-Nalecz, a susţinut că 1,5 miliarde zloţi din actualele fonduri europene alocate Poloniei vor fi redirecţionate pentru reconstrucţie şi alte 3,5 miliarde zloţi ar putea fi alocate pentru construcţia de diguri, rezervoare şi baraje.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter