Politic

74 de ani de la semnarea Convenției Europene a Drepturilor Omului

post-img
imagine

La 4 noiembrie 1950, a fost semnată la Roma Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, iar de pe 12 septembrie 1997, aceasta a intrat oficial în vigoare pentru Republica Moldova, oferindu-le cetățenilor accesul la mecanismele de protecție oferite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Pe parcursul anului 2024, au fost întreprinse mai multe măsuri cu referire la executarea hotărârilor Curții împotriva Republicii Moldova:

- În cadrul reuniunilor din 2024, Comitetul de Miniștri a încetat supravegherea a 7 cauze, notând că toate măsurile cu caracter individual și general care rezultă din hotărârile Curții au fost implementate la nivel național.

- 17 planuri și rapoarte de acțiuni au fost transmise Comitetului de Miniștri pentru a descrie măsurile cu caracter individual și general care fie au fost implementate, fie au fost planificate în scopul executării în cauzele R. Moldova.

- De la începutul acestui an, au fost organizate trei reuniuni ale Consiliului Consultativ pe lângă Agentul guvernamental, în scopul identificării celor mai eficiente măsuri care să asigure o executare rapidă și completă a hotărârilor aflate în procedura Comitetului de Miniștri.

În cadrul ședințelor la care au participat atât membrii ai Consiliului Consultativ, dar și reprezentanți ai altor autorități implicate în procesul de implementare a măsurilor cu caracter individual și general, au fost puse în discuție subiecte, precum: combaterea violenței domestice; acordarea asistenței medicale eficiente în sistemul penitenciar; îmbunătățirea condițiilor de detenție în instituțiile penitenciare; asigurarea executării prompte a hotărârilor judecătorești irevocabile; aplicarea mai frecventă a măsurilor alternative detenției în raport cu măsura arestării preventive; eradicarea relelor tratamente de către agenții statului; asigurarea unor investigații penale eficiente a cauzelor de deces și a relelor tratamente; redeschiderea proceselor judiciare naționale ca urmare a pronunțării hotărârilor și deciziilor Curții.

Totodată, pe parcursul anului 2024, Ministerul Justiției a convocat ședințe de lucru cu reprezentanți ai diferitor autorități, în cadrul cărora s-au discutat măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru executarea hotărârilor aflate în proces de supraveghere.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter