Social

R. Moldova a achiziționat 200 de mii de doze de vaccin antigripal pentru noul sezon

R. Moldova a achiziționat 200 de mii de doze de vaccin antigripal pentru noul sezon

Republica Moldova a achizitionat 200 de mii de doze de vaccin antigripal pentru noul sezon. Prioritate la vaccinare vor avea persoanele cu maladii cronice, vârstnicii, gravidele, lucrătorii medicali și angajații structurilor de forță. Vaccinul va fi distribuit centrelor de sănătate publică şi in curând va incepe campanie de vaccinare.

ZFR

Vaccinarea împotriva gripei va începe din luna octombrie şi va dura până la sfârşitul lui decembrie. Dozele vor ajunge la centrele de sănătate publică iar medicii reamintesc că iar vaccinarea este cea mai bună soluţie de prevenire a gripei, mai ales pentru persoanele vulnerabile.

IRINA NEAGU, medic de familie: Având în vedere că vine sezonul rece şi este detsul de răspândită în ultimii ani, deci, eu sunt doar pentru vaccin. După experienţa de muncă, nu am avut aşa caz ca cineva să aibă reacţii adverse de la un vaccin antigripal. Solicitările cresc. Mereu suplinim tot stocul de vaccin, dar avem uneori mai multe solicitări pentru a aduce mai multe doze de vaccin în ţară. Sunt foarte mulţi care aleg să se vaccineze şi la privat.

Alimentația corectă, respectarea igienii personale şi distanţa socială rămân alte reguli importante pentru prevenirea bolii. Vaccinul este gratuit si asigură imunitate la formele grave al virusului gripal. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică susţin că acest lot de vaccinuri pentru gripă acoperă necesităţile acestui sezon.

VEACESLAV GUŢU, director adjunct, ANSP: Este un vaccin tretravalent. este diferit prin faptul că formula care este în acest vaccin e pentru sezonul 2024-2025. Este o formulă recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în baza studiilor care au scos în evidenţă tipurile d eviroze care vor circula în sezonul gripa 2024-2025.

În stocuri sunt şi 9 mii de doze de vaccin anti-COVID-19.

ZFR

VEACESLAV GUŢU, director adjunct, ANSP: Este vaccin Pfizer de tip nou, contra noilor tulpini care circulă. Analizând ultimele 7-8 luni ale anului 2023-2024, în jur de 100-200 de persoane pe săptămână se vaccinează. Deci, analizând această cerere în conformitate cu stocul care este eligibil în ţară - este suficient.

Vaccinarea antigripală şi cea împotriva COVID-19 sunt gratuite.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter