Aproape jumătate dintre familiile din Republica Moldova au un singur copil, iar veniturile principale sunt asigurate de salarii şi remitenţe, arată raportul privind bunăstarea gospodăriilor în anul 2023, elaborat de Biroul Naţional de Statistică. Cetățenii spun spun că salariile sunt mici, iar cheltuielile prea mari și deseori nu pot face față provocărilor.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, peste 47% dintre familiile din Republica Moldova au un singur copil, 37% au doi copii şi doar peste 15% au trei copii. FAMILII, DUPĂ NUMĂRUL DE COPII Familii cu un copil 47,6% Familii cu doi copii 37% Familii cu trei copii sau mai mulţi 15,5%
VENITURI FAMILII FAMILIE CU COPII 4.200 lei FAMILIE FĂRĂ COPII 5.500 lei SURSE DE VENIT SALARIU 57 % PRESTAŢII SOCIALE 9 % TRANSFERURI INTERNAŢIONALE 15 % Artur Verdeş și soţia sa îngrijesc de şapte copii, dintre care doi sunt înfiaţi. Cheltuielile sunt mari, iar salariul nu le ajunge.
ARTUR VERDEŞ, tată a 7 copii: „Până acum am mers peste hotare, doar acum am venit. Vreau să mă opresc acasă. Lucrăm ambii.Avem copii de şcoală, de grădiniţă. Avem una mică acasă. Două zile lucrez eu, două soţia. Şi ne descurcăm bine. Când eram peste hotare, salariul de acolo îmi ajungea, faţă de cel de aici. Aici nu prea îţi ajunge. Trebuie să pui în fiecare lună câte puţin deoparte”.
Pentru o familie cu cel puţin doi copii, salariul din Republica Moldova nu ajunge pentru a acoperi toate cheltuielile.
„Patru membri suntem, doi copii, o fată şi un băiat. Pe ce se duc cei mai mulţi bani... -Pe serviciile comunale, cheltuielile de casă şi apoi după aia, haine şi vacanţe. -Principalele surse de venit? -Salariul şi atât. Da, am doi copii, o fată şi un băiat. Care sunt principalele surse de venit... Salariul nostru, e micuţ dar nu avem ce face. Vreo 20 de mii de lei poate să ajungă, dar tot e sub semnul întrebării pentru că acum e foarte scump tot, s-au scumpit şi comunalele”.
VALERIU SAINSUS, demograf: „De fapt, copiii sunt scumpi, mai ales în perioada de economie de piaţă şi instabilitatea pe care noi o avem. Trebuie să spunem că şi indemnizaţia pentru întreţinerea copiilor nu acoperă nici minimul de existenţă nici a mamei, nici a copilului. Din perspectiva demografică trebuie să afirm că se ştirbeşte din potenţialul de reproducere, scade foarte mult potenţialul fizic al populaţiei care este în vârsta aptă de muncă”.
Raportul analitic privind bunăstarea gospodăriilor a fost elaborat de Biroul Naţional de Statistică, cu sprijinul UNICEF.