UE va mobiliza peste 7 miliarde de euro până în 2024 pentru asigurarea securității alimentare globale amenințate de Rusia, prin războiul purtat împotriva Ucrainei, una dintre cele mai importante surse pentru aprovizionarea cu cereale la nivel mondial, a anunțat, vineri, Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe din G20, din Indonezia, potrivit CaleaEuropeană.ro.
Acesta a atras atenția că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei agravează în mod dramatic criza alimentară, crescând riscul de foamete pentru 1,2 miliarde de oameni din întreaga lume, în special din Africa.
„În doar 2 ani, numărul persoanelor aflate în stare gravă de insecuritate alimentară din lume s-a dublat deja, de la 135 de milioane înainte de pandemia COVID-19 la 276 de milioane la începutul anului 2022 și la 323 de milioane în prezent. Acum, cu această situație nejustificată și neprovocată, 1,2 miliarde de persoane – una din șase persoane din populația lumii – sunt grav expuse la combinația dintre creșterea prețurilor la alimente, creșterea prețurilor la energie și înăsprirea condițiilor financiare. Lucrurile se pot înrăutăți. Rusia blochează 20 de milioane de tone de cereale în depozitele ucrainene. Aceasta este o încercare deliberată de a folosi alimentele ca armă de război, nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva celor mai vulnerabile țări din lume. Africa este regiunea cea mai grav afectată. Multe țări depind în mare măsură de cereale și îngrășăminte din Rusia și Ucraina”, a afirmat Josep Borrell, subliniind că această criză alimentară nu este cauzată de măsurile restrictive europene, ci de Rusia. „Sectorul agricol din Rusia nu este vizat. Sancțiunile noastre nu interzic importul de produse agricole rusești sau de îngrășăminte și nici plata pentru astfel de exporturi rusești. Criza este cauzată în întregime de acțiunile Rusiei: a invadat un grânar al lumii și a transformat căile de navigație ale Mării Negre într-o zonă de război”, a adăugat acesta.
În context, șeful diplomației UE a subliniat că există o urgență absolută de a acționa pentru asigurarea securității alimentare, iar Uniunea lucrează pe patru direcții de acțiune: solidaritate, producție, comerț și acțiuni multilaterale.
Astfel, el a anunțat că UE va mobiliza peste 7 miliarde de euro până în 2024 pentru răspunsul global la securitatea alimentară, în prezent făcând eforturi să stimuleze capacitatea de producție și reziliența sistemelor alimentare. „Am eliminat toate constrângerile pentru a facilita exportul producției agricole în Europa”, a precizat Borrell.
În plus, a menționat progresele realizate prin intermediul culoarelor de solidaritate coordonate de UE pentru a ocoli blocada rusă a porturilor ucrainene de la Marea Neagră și pentru a ajuta această țară să-și exporte cerealele. „2,5 milioane de tone au fost exportate în iunie, față de 1 milion de tone în aprilie, dar soluționarea problemei este costisitoare și lentă”, a atras atenția Borrell, adăugând că „eliberarea capacității de depozitare devine din ce în ce mai urgentă” pentru că „la următoarea recoltă sunt așteptate 50 de milioane de tone suplimentare”
În cele din urmă, șeful diplomației UE a punctat că „trebui să ne angajăm cu toții să ancorăm răspunsul la securitatea alimentară în sistemul multilateral și să ne coordonăm cu Grupul de răspuns la crize globale al ONU”.