Ministra Afacerilor Interne al R. Moldova și omologul său ucrainean au avut o întrevedere în format fizic în premieră de la începutul conflictului din Ucraina, pentru a discuta despre securitatea regională și eficientizarea combaterii crimelor transfrontaliere.
În cadrul vizitei, cei doi oficiali, împreună cu șefii Poliției Naționale și de Frontieră din ambele state, au inspectat punctul de trecere Maiaki-Palanca-Udobnoe, au evaluat securizarea drumului Odesa-Reni și au vizitat zona devastată de atacuri cu rachete.
La Centrul Situațional din Odesa, delegația a fost informată despre situația din regiune și tacticile de intervenție. Oficialii au vizitat Academia MAI din Odesa, unde ministra, alături de șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a avut un dialog deschis cu studenții.
Un subiect analizat în timpul vizitei a fost îmbunătățirea conectivității dintre Republica Moldova și Ucraina, ce presupune dezvoltarea infrastructurii existente, facilitarea trecerii frontierei și deschiderea de noi puncte de control comun.
Moldova și Ucraina împart o frontieră de 1.222 de kilometri, iar din cele 67 de puncte de trecere a frontierei opt sunt deja operate în regim de control comun, ceea ce face mai ușoară circulația cetățenilor.
La Odesa, Daniella Misail-Nichitin și omologul său ucrainean, Ihor Klymenko, au semnat un Memorandum de Cooperare, care prevede măsuri pentru combaterea corupției și infracțiunilor conexe, incluzând schimb de experiență, cooperare în cazuri concrete și formare comună a specialiștilor. Dezvoltarea unor instituții mai eficiente și transparente, împreună cu consolidarea unui front comun împotriva abuzurilor, susține obiectivele ambelor țări de a se alinia la legislația UE și de a îmbunătăți condițiile de viață pentru cetățeni.
Totodată, Șeful IGP Viorel Cernăuțeanu și Șeful IGPF Ruslan Gălușca, alături de echipele lor, au discutat cu omologii despre acțiuni concrete de accelerare a schimbului de informații și metode comune pentru combaterea în comun a amenințărilor la securitate: rețelele infracționale, criminalitatea cibernetică, migrația ilegală și traficul de persoane, droguri și arme.
„Moldova și-a reafirmat solidaritatea deplină cu Ucraina și poporul său care rezistă în mod curajos războiului de agresiune al Rusiei și a convenit asupra imperativului de a continua asistența practică a Ucrainei pentru a realiza condițiile pentru restabilirea unei păci cuprinzătoare, juste și durabile pentru Ucraina și consolidarea securității Europei”, se spune într-un comunicat al MAI.
În același timp, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova și-a confirmat încă o dată angajamentul de a duce până la capăt procesul de integrare europeană, recunoscând progresele realizate de cele două țări în implementarea reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană.