Social

Povestea lalelelor de la Bardar

post-img
Povestea lalelelor de la Bardar

Mulți au văzut, cel puțin o dată, lacul cu nuferi de la Bardar, dar și peisajele cu lalele, care te provoacă să te apropii. Însă nu tot ce este frumos e și ușor, precum pare.

GHEORGHE LUCHIȚA, antreprenor: „Cu deprinderea, omul se adaptează la orice greutăți. Inițial e dificil, dar pe parcurs deja nici nu observăm greutățile. Cred că ne-am adaptat deja, ne-am deprins. Evident, în fiecare an apar schimbări noi. Ori anotimpul nu-i stabil, ori tot felul de boli apar, care influențează, evident, vânzările.”


În timp, experiența i-a ajutat să treacă peste provocări.

GHEORGHE LUCHIȚA, antreprenor: „Orice activitate pe care o facem de foarte mult timp, deja pasiunea cam dispare, dar apar alte calități, cum ar fi profesionalismul. Așa, niște deprinderi merg deja spre perfecționarea lucrului. Iată, inițial, noi, cu pasiune, putem să facem lucruri simple, ne bucurăm, însă pe parcurs deja este etapa asta de meșter, de master, după care deja doctor de creștere a lalelelor. Așa, gen, da!”


Acum, serele familiei Luchița sunt pline de culoare.

GHEORGHE LUCHIȚA, antreprenor: „În cazul serelor, procesul ăsta de obținere a florilor nu este cel mai dificil. Cel mai dificil este creșterea bulbilor. Totul începe încă de pe timpuri de lalele. Iată, acolo e o perioadă foarte îndelungată și e foarte critică la florile care deja vor fi în seră. Bulbul trebuie îngrijit vreo trei ani, să avem grijă să nu apară diferite boli, insecte, viruși, bacterii, ciuperci. Irigăm, oferim îngrășăminte, iată, asta e o perioadă îndelungată, dificilă, în special procesul de scoatere a bulbilor din sol, care se efectuează manual.”

Creșterea acestor flori este un proces meticulos, ce le impune și un anumit ritm de lucru.

GHEORGHE LUCHIȚA, antreprenor: „Irigăm o singură dată după sădire, apoi mai irigăm dacă solul este prea uscat. Cel mai dificil este menținerea temperaturii. Ea trebuie menținută toată ziua, indiferent că este zi sau noapte. Important este ca temperaturile să nu scadă sub 5 grade  în caz contrar, se îmbolnăvesc frunzele. De asemenea, să nu depășească 15 grade, pentru că, altfel, lalelele trec într-o altă etapă de dezvoltare, se ofilesc și nu e bine.”


În această perioadă, antreprenorii nu prea au odihnă, pentru că trebuie să aibă grijă de foc, ca plantele să se dezvolte normal.

GHEORGHE LUCHIȚA, antreprenor: „Probleme sunt, evident, oriunde. Pentru sere, partea cea mai complicată este să găsești un material care arde bine, oferă multă căldură, dar la un preț cât mai mic. În caz contrar, costul florilor devine foarte mare.”

Într-o afacere, e nevoie să faci alegeri inteligente și cu perspectivă.

GHEORGHE LUCHIȚA, antreprenor: „Evident, în orice activitate sunt probleme, important e să-ți placă. În cazul nostru, iată, deja ne ocupăm de mulți ani. Deja multe operațiuni sunt practic automate, le înțelegem, o parte din stres a dispărut – stresul începătorului, așa-numitul, când la orice etapă te îngrijorezi. Afacerea asta ne permite să ne întreținem. Iată, viața… nu aș spune că gospodăriile țărănești sunt companii al căror scop este obținerea unui venit. Gospodăriile țărănești sunt mai mult un mod de viață, în care deja te-ai deprins.”  


Cu timpul, și-au făcut mulți cumpărători fideli.

GHEORGHE LUCHIȚA, antreprenor: „Creștem pentru cercul nostru restrâns de oameni  pentru vecini, pentru oamenii din satul Bardar, din satele apropiate. Vin, evident, și de la Chișinău, cei care ne cunosc. Întotdeauna cererea depășește oferta pe care o putem face.”

Se mândresc că au peste 100 de soiuri, de diferite culori: roșii, galbene, oranj, albe, mov. Iar în perioada de înflorire, ai impresia că e o mică Olanda, aici.

GHEORGHE LUCHIȚA, antreprenor: „Prin urmare, în sere nu se cresc atât de multe soiuri ca pe câmp. În plus, pe câmpuri se cresc specii speciale pentru grădină, care au alte cerințe decât cele pentru seră. Pentru seră sunt necesare soiuri care nu ocupă mult spațiu, pentru a obține o recoltă cât mai mare de pe o suprafață redusă. În cazul gospodăriei noastre, noi nu am ridicat prețurile față de anul trecut – aceleași au rămas. Cele mai frumoase flori, indiferent de soiuri, sunt 15 lei. Sunt și soiuri mai mici, care au fost mai ieftine, unele pot fi vândute la 10-12 lei, însă într-o cantitate limitată.”

Iar fiecare își poate crea buchetul, după buzunarul și preferințele sale.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter