Suspendarea asistenței financiare oferite de USAID, Agenția Internațională pentru Dezvoltare a Guvernului Statelor Unite ale Americii, riscă să afecteze grav domenii ale economiei, educației, precum și presa liberă din Republica Moldova. Mai multe proiecte de sprijin ar putea fi sistate, iar jurnaliștii sunt îngrijorați. Declarații au fost făcute de conducerea a două dintre cele mai importante portaluri de investigaţii din Republica Moldova în cadrul emisiunii „Punctul de Azi” de la TVR Moldova.
Alina Radu, directorul Ziarului de Gradă, a spus că suspendarea granturilor oferite de guvernul SUA afectează nu doar funcţionalitatea multor instituţii media, dar limitează şi activitatea societății civile.
ALINA RADU, director, Ziarul de Gardă: „Se doreşte ca Moldova să devină iarăşi o zonă controlată de Rusia, în spiritul rusesc, adică fără societate civilă, fără exprimarea libertăţilor, fără presă independentă şi investigaţii jurnalistice. Fără toate aceste lucruri pe care noi le-am construit cu mult greu în Republica Moldova în ultimii zeci de ani.”
Jurnaliștii de investigație au scos deseori la iveală afaceri dubioase, averi ascunse, abuzuri și corupție. Astăzi, această voce riscă să fie redusă la tăcere, a declarat preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova, Cornelia Cozonac.
„Mi se pare o situaţie destul de gravă pentru că această organizaţie chiar ne-a susţinut şi urma să avem două proiecte de acum din februarie. Ne-a susţinut foarte mult şi ne-a oferit capacitate să investigăm domeniul justiţiei. Doar în ultimii patru ani, în baza investigaţiilor jurnalistice ale echipei noastre au fost pornite 12 dosare penale. Patru procurori au plecat din sistem”, a spus Corneliza Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice.
ANGELA GRĂMADĂ, preşedinte ESGA, Bucureşti: „Noi nu suntem mâncători de granturi aşa cum se exprimă elitele noastre politice. Dacă am fi aşa, atunci le-aş propune ca atunci când merg pe unele drumuri construite şi renovate în Republica Moldova din bani USAID să ocolească acele drumuri şi meargă prin câmp. Pentru că asta ar însemna să aibă repulsie pentru tot ce este de origine externă”.
Conform datelor publicate de USAID, în ultimii trei, în Republica Moldova, au fost investiţi peste 300 de milioane de dolari pentru securitatea energetică. Pe locul doi după volumul finanțării se situează Programul Tehnologiile Viitorului, cu 60 de milioane de dolari. Iar pentru Agricultură au fost alocate aproape 50 de milioane de dolari. Astfel, suspendarea asistenței financiare din partea SUA ridică semne de întrebare şi asupra proiectelor în desfășurare.
Liderul Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că Chișinăul discută cu partenerii externi pentru identifica bani suplimentari pentru continuarea proiectelor:
„Ceea ce trebuie să facem este ca acolo unde vor exista astfel de situaţii să asigurăm continuitatea, să găsim alte surse şi noi facem lucrul acesta. Când vorbim de domeniul agriculturii, domeniul securităţii energetice. Acum trebuie să ne mişcăm foarte repede, să găsim alte surse acolo unde este necesar să le suplinim.”
Decizia de suspendare a finanțărilor externe a fost luată de administrația SUA pe 20 ianuarie. Timp de 90 de zile va avea loc o revizuire a programelor de asistență externă. Una dintre prioritățile USAID în Republica Moldova a fost dezvoltarea educației. Cu bani oferiţi de agenţie au fost create zeci de centre de excelenţă, a fost dezvoltată industria IT, dar şi turismul local.