Ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a dezvăluit, vineri, cum a ajuns grupul elvențian cu management maghiar MET să livreze gaze în regiunea transnistreană la cererea Rusiei. Regimul separatist de la Tiraspol a preferat banii Rusiei și serviciul firmei ungare după ce a refuzat asistența oferită de UE în valoare de 60 de milioane de euro.
„Cu câteva săptămâni în urmă, vicepremierul rus responsabil cu problemele energetice m-a contactat în privința acestei chestiuni. Mi-a spus că în regiunea transnistreană începe să se contureze o catastrofă umanitară gravă, din cauza posibilei lipse de gaz”, a spus ministrul ungar pe 21 februarie la Budapesta în timpul unei conferințe susținute cu Christian Hafenecker, secretarul general al Consiliului Naţional al Partidului Libertăţii din Austria.
„Am purtat consultări cu mai multe companii energetice care au proprietari maghiari și, de asemenea, am discutat cu ministrul de Externe al Republicii Moldova. În urma acestor discuții, într-adevăr, o companie energetică cu proprietari maghiari furnizează gaze naturale regiunii transnistrene. Nu vorbim despre gaz extrase în Ungaria, ci despre o companie maghiară de comercializare a gazelor naturale, care, în cele din urmă, a semnat un contract pentru livrările către Transnistria. Astfel, prin implicarea Ungariei, a fost prevenită o criză umanitară foarte gravă.”
Înainte de începerea livrărilor efectuate MET Group, UE și Republica Moldova s-a oferit să ajute regimul secesionist de la Tiraspol.
Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova a confirmat declarațiile oficialului maghiar și, în contextul acestei situații de criză, a verificat cu Budapesta, pe linie diplomatică, ca să fie respectate prevederile legale.
Pe 14 februarie, compania elvețiană cu acționariat maghiar, MET Group, a început să transporte pe bani rusești gaze în regiunea transnistreană conform unui acord pe termen scurt.
Pe 10 februarie, după ce Tiraspol acceptat schema rusească și a respins ajutorul UE, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a spus că opțiunea regimului nu rezolvă problema pe termen lung. Cu toate acestea, Chișinăul nu a blocat livrarea gazului pe malul stâng al Nistrului.
Malul stâng al Nistrului a rămas fără gaze pe 31 ianuarie 2024, după ce Gazprom a refuzat să își onoreze obligațiile contractuale prevăzute de acordul semnat de Moldovagaz și Gazprom în 2021