Actualitate

Premier Energy anunță planul de deconectări în cazul unei posibile crize energetice

post-img
imagine simbol
Sursa foto: mold-street.com

Premier Energy Distribution SA informează consumatorii că a pregătit un program de deconectări planificate, în baza Planului de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul electroenergetic, în contextul posibilității sistării furnizării gazelor naturale de către Gazprom în stânga Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025.

Compania menționează că programul de întreruperi va fi aplicat exclusiv în cazul în care se va înregistra un deficit de putere în sistem și va fi adaptat în funcție de magnitudinea și durata deficitului.

În eventualitatea unei asemenea situații, Premier Energy precizează că va oferi, în comunicările ulterioare, informații detaliate privind programul de deconectări astfel încât consumatorii să fie informați corespunzător despre data, ora şi durata întreruperilor.

Totodată, operatorul atrage atenția asupra existenței riscurilor de întreruperi necontrolate în livrarea cu energie electrică din cauza deficitului de putere din sistemul electroenergetic a blocului comun Ucraina- Republica Moldova. În acest sens, compania informează că monitorizează cu atenție evoluția situației și este în contact permanent cu autoritățile centrale și operatorul sistemului de transport, fiind pregătită să adopte măsurile necesare pentru minimizarea impactului crizei asupra consumatorilor finali.

Pe 16 decembrie, pe întreg teritoriul R. Moldova, a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile din cauza posibilității sistării furnizării de gaze de către Gazprom în regiunea transnistreană. 

Până la 31 decembrie 2024, Republica Moldova, malul drept al Nistrului, a achiziționat cea mai mare parte din volumul de electricitate de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres), situată în Transnistria. 

În noile condiții, Republica Moldova va achiziționa energie electrică din România prin linia Isaccea - Vulcănești - Moldgres - Chișinău. Această linie trece pe teritoriul ucrainean și riscă să fie bombardată.    

Citiți și:

„Interviurile Telejurnalului”: Cât de pregătită este regiunea transnistreană pentru o eventuală criză energetică ?Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare: Nu putem spune că regiunea este total nepregătită, nu se va întâmpla, cum speculează unii, să fie un întuneric total

Un nou sprijin din partea României. Energocom va cumpăra mai multă energie electrică produsă la centrala de la Cernavodă

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter