Justiție

După ratarea celor două evaluări ale Comisiei Pre-Vetting, judecătorul Alexei Paniș ar putea pierde și funcția de judecător

post-img
Alexei Paniș în timpul primei audieri organizate de Comisia Pre-Vetting
Sursa foto: Captură-video: Youtube / Comisia Pre-Vetting

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propune șefei statului, Maia Sandu, să îl demită pe Alexei Paniș din funcția de judecător după ce șase membri ai Consiliului au respins cererea magistratului să fie propus pentru numirea în post până la atingerea plafonului de vârstă.

BFCO

Membrii CSM, Ioana Chironeț, Maria Frunze și Alexandru Postica, își vor prezenta opinii separate.

În ședința de luni, președintele CSM, Sergiu Caraman, l-a întrebat pe Paniș dacă este etic ca un judecător să se prezinte în fața unei comisii purtând o haină „cu inscripții interpretabile”. El s-a referit la textul „CSM EXPIRAT=CSM CAPTURAT” pe care Alexei Paniș l-a avut pe o bluză în timpul primei sale audieri organizate de Comisia Pre-Vetting.

„Este poziția mea despre situația care a fost în precedentul CSM, al cărui mandat era expirat. Este termenul prevăzut de Constituție”, a răspuns judecătorul. „Aceasta a fost poziția mea și m-am folosit de libertatea mea de exprimare cu acele rețineri cuvenite din funcția deținută.” 

Fost candidat la un fotoliu în Consiliul Superior al Magistraturii, Alexei Paniș a eșuat de două ori evaluarea Comisiei Pre-Vetting, care a stabilit că nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. 

În cele două audieri, Alexei Paniș a fost întrebat despre un împrumut de 300.000 de lei primit de la tatăl său, fost președinte al raionului Florești, Ștefan Paniș, precum și despre o sumă de bani folosită de pe cardul salarial al acestuia – aproape 59.000 de lei în situația în care Autoritatea Națională de Integritate constatase probleme legate de declarația de avere a fostului șef de raion.

BFCO

Numele judecătorului Alexei Paniș a intrat în atenția presei în ianuarie 2022, după ce Serviciul de Informații și Securitate a sesizat CNA, Procuratura Generală și Consiliul Superior al Magistraturii că magistratul ar fi ignorat un conflict de interese atunci când a luat hotărârea privind restabilirea lui magistratului Vladislav Clima în funcția de președinte a Curții de Apel Chișinău. 

Potrivit unui note a SIS, în perioada 20 aprilie 1999–9 aprilie 2019, Ștefan Paniș, tatăl judecătorului Alexei Paniș, a figurat ca fondator al SRL Panclip de vreme ce Ion Clima, fratele lui Nicolae Clima, tatăl judecătorului Vladislav Clima, avea aceeași calitate la societatea respectivă. De asemenea, în perioada 27 iulie 2006 – 9 aprilie 2015, Ștefan Paniș și Ion Clima au deținut calitatea de fondatori cu cota a câte 20% în Cooperativa de producție Solnord-Agro lichidată pe 9 aprilie 2015.

În februarie 2024, Procuratura Anticorupție a pornit urmărirea penală în urma unei plângeri a judecătorului Alexei Paniș pe factorii de decizie ai Centrului Național Anticorupție (CNA), care ar fi falsificat acte în privința sa cu scopul de a influența soluția Președintelui Republicii Moldova cu privire la candidatura magistratului pentru a fi numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor