Cultură

Festival de colinde, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinau. 30 de colective artistice au adus spiritul Crăciunului şi al tradiţiilor

Festival de colinde, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinau. 30 de colective artistice au adus spiritul Crăciunului şi al tradiţiilor

Cele mai frumoase colinde româneşti au răsunat astăzi la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinau. La cea de-a 15-ea ediţie a Concursului Naţional "Colinde, Colinde", zeci de copii au interpetat cântece tradiţionale, unele adaptate, altele culese de la bătrâni.

Ediţia din acest an a festivalului "Colinde, Colinde" a adunat peste 30 de colective artistice din Republica Moldova - coruri de copii, de tineret şi ansambluri etnofolclorice.

ELENA MARIAN, preşedinte Asociaţia Muzical-Corală: Este un eveniment unicat de colinde, la moment, pe ţară, care cuprinde multe, multe colective artistice din toată Republica Moldova, din toate colţurile. Avem şi de la nord şi de la sud. Este foarte important că lumea vine aici să ne colinde, aici în inima Chişinăului, la Muzeul de Etnografie.

ELENA COJOCARU, director adjunct al muzeului: Este foarte important fiindcă copii din fiecare localitate, din fiecare şcoală se pregătesc pe parcursul mai multor luni şi aşteaptă această feerie, această magie a iernii. Şi împreună cu profesorii vin desigur că într-un anturaj etnografic să-şi împărtăşească din bucuria Naşterii Domnului.

Concertul a creat o atmosferă feerică în preajma sărbătorilor de Crăciun, iar colindele au fost combinate armonios cu muzica instrumentală şi cea corală.

"Pentru noi este o sărbătoare şi nu îl percepem ca şi un concurs, dar ca un eveniment în care putem să dăruim şi să oferim multă bucurie, multe emoţii pozitive."

"Suntem pentru prima dată la acest concurs- festival. Am venit cu copilaşii şi sperăm să avem o experienţă frumoasă şi copiilor să le placă nespus şi să mai revenim şi la alte concursuri frumoase."

Juriul a avut o misiune dificilă. La final, participanţii au primit diplome şi multe cadouri.

EMILIA MORARU, membru al juriului: Cred că trebuie să continuăm şi mai departe să încurajăm aceste concursuri unde participă copii. Copiii sunt viitorul nostru şi noi trebuie să punem în ei aceste valori frumoase ale neamului nostru.

VICTOR NEVOIE, membru al juriului: Este o tradiţie frumoasă şi este în patrimoniul nostru muzical. Este o pagină aparte care ne inspiră, compozitori şi dirijori, ne inspiră întotdeauna.

Prima ediție a Festivalului-Concurs "Colinde, colinde" a avut loc în 2009.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter