Magia sărbătorilor de iarnă s-a simţit, aseară, la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret "Artico". Zeci de copii din colective folclorice au adus în scenă cele mai frumoase colinde, dansuri tradiţionale şi momente de muzică populară.
Personaje cum ar fi capra, ursul sau căluţul au oferit publicului prezent momente de neuitat.
LILIA FOCŞA, conducător artistic: „Ne bucurăm foarte mult că prin prisma acestui festival, cumva valorificăm şi promovăm şi noi folclorul nostru plin de tradiţii şi obiceiuri. Cântăm colinde, avem diferite obiceiuri teatralizate, urături şi ghidăm şi transmitem frumos generaţiei tinere aceste frumoase tradiţii ale neamului”.
MARINA DUMBRĂVEANU, conducător artistic: „Ca şi întotdeauna eu ştiu că aici nivelul este mare, colectivele sunt bine pregătite din toată Republica Moldova şi aşteptările sunt la nivel bineînţeles”.
Spectacolul a fost o adevărată sărbătoare, atât pentru cei mici, cât şi pentru adulţii care au privit cu entuziasm scenetele.
„Am câteva emoţii pentru că ne-am pregătit mult pentru această seară şi aştept să fie o seară frumoasă şi o pregătire de Crăciun. În fiecare an, în această perioadă începem a descifra colinde, să cântăm cât mai mult, să creăm o atmosferă frumoasă anume prin interpretarea acestor colinde. Sper că o să facem programul aşa cum l-am planificat de acasă şi o să ne simţim bine alături de colegi. O să fie interesant şi programul celorlalte colective. Avem jocuri tradiţionale, dansuri foarte frumoase, cu capra, cu ursul. Avem urături care răsună foarte puternic şi foarte fumos şi colinde foarte melodioase”.
A avut loc şi o gală de premiere în cadrul concursului naţional de datini şi obiceiuri "Gerar". Cei mai talentaţi participanţi au fost răsplătiţi pentru cunoștințele și dragostea lor față de tradițiile de iarnă.
VIOLINA CRECIUN, sefa secţiei comunicare la CRCT ARTICO: „Avem venite din tară şase colective care în curând vor afla locurile pe care le-au obţinut. Este vorba de colective etnofolclorice din mai multe regiuni ale Republicii Moldova. Totodată această acţiune face parte din proiectul "Aventura de Crăciun" care în acest are ca slogan, ne-am propus să urmăm tradiţiile, să promovăm tradiţiile noastre şi valorile culturale fundamentale, denuminu-l "Pe urmele tradiţiei" ”.
Concursul este unul cu tradiţie în Republica Moldova şi se află la a patra ediţie.