Politic

Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: "Integrarea europeană nu e un sprint, e un maraton”

post-img
Cristina Gherasimov

Republica Moldova este văzută ca un stat candidat model pentru aderarea la Uniunea Europeană, un exemplu din care alte țări pot învăța. Potrivit viceprem-ministrei pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, termenul intern stabilit pentru finalizarea reformelor și aderarea la UE este anul 2030, iar determinarea și eforturile comune ale instituțiilor și societății sunt cheia succesului acestui parcurs.

"Suntem văzuți ca un stat candidat model, de la care pot învăța și alte țări. Este important să ne păstrăm determinarea de a ne transforma societatea, de a aduce standardele europene acasă, în așa fel ca și cetățenii noștri să se poată bucura de toate beneficiile Uniunii Europene. Acest proces a început acum patru ani, când doamna Președintă Maia Sandu a deschis ușile pentru Republica Moldova în absolut toate statele membre, dar și în instituțiile europene. Recent, a avut loc o nouă vizită a doamnei Președintă la Bruxelles, unde a reafirmat angajamentul ferm al țării noastre de a merge mai departe, de a ne reforma și în cele mai complexe sectoare, precum justiția. Dar nu m-aș axa pe vizite, ci pe determinarea noastră. Cert e că foarte puține state candidate reușesc să facă ceea ce facem noi", a declarat într-un interviu oferit agenției MOLDPRES de către viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

"De fiecare dată când merg în vizite de lucru la Bruxelles, dar și în alte țări, ne întâlnim cu moldovenii noștri de peste hotare și le explicăm la ce etapă suntem - și ne bucurăm că mulți dintre ei își exprimă dorința de a ne ajuta. Este un efort comun și îi invităm pe cei din diasporă care au timp să ni se alăture - timp și răbdare, de fapt, pentru că integrarea europeană nu e un sprint, ci un maraton", adaugă Cristina Gherasimov.

Totodată, viceprim-ministra susține că termenul pe care autoritățile de la Chișinău și l-au propus aderarea Republicii Moldova la UE până în anul 2030 este unul real, realizabil care mobilizează.

"Termenul 2030 este unul pe care noi ni l-am setat pe intern, ca să fim gata de aderare la Uniunea Europeană. Acest termen ne permite să ne mobilizăm eforturile și instituțiile în așa fel, încât să știm exact ce avem de făcut ca să reușim să parcurgem toate transformările. Deși mulți au zis din prima zi că este imposibil, prin ceea ce am reușit din 2022 până astăzi am demonstrat că e posibil. Cu acest motto - că imposibilul este posibil - trăim și muncim în fiecare zi. Și pas cu pas reușim, în continuare, să facem imposibilul posibil. Cine ar fi crezut, bunăoară, în 2021 că noi vom fi în 2022 stat candidat?", adaugă Gherasimov.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter