Actualitate

Monica Babuc: Institutul Cultural Român la Chişinău este o misiune crucială de păstrare, valorificare şi promovare a valorilor culturale şi a patrimoniului cultural românesc

post-img
Monica Babuc

„Rădăcinile noastre identitare se manifestă prin limba română, prin tradiţiile noastre, şi aceste lucruri au rămas să sensibilizeze încă românii basarabeni în perioada în care ei de fapt au fost supuşi unei catastrofale misiuni de deznaţionalizare, începând de la Imperiul Rus, după care Uniunea Sovietică. Prin urmare, tot ce face Institutul Cultural Român la Chişinău este o misiune crucială de păstrare, valorificare şi promovare a valorilor culturale şi a patrimoniului cultural românesc”, a declarat directorul ICR Mihai Eminescu la Chișinău, Monica Babuc, într-un interviu acordat publicat de Agenția RADOR.

ZFR

În opinia Monicăi Babuc, misiunea Institutului Cultural Român la Chișinău rezidă în sincronizarea a două ramuri ale culturii româneşti.

„În Republica Moldova, Basarabia, nu e altceva decât cultură românească. Doar că ea a fost timp de mai mult de 200 de ani ruptă de la matcă, ruptă de la rădăcinile sale, şi, bineînţeles, a căpătat, pe de o parte, nişte trăsături originale, pe de altă parte a suferit din cauza acestei deznaţionalizări. Şi faptul că scriitorii de aici scriu în limba română, simt româneşte, dar nu sunt cunoscuţi încă în România nu face bine în general spiritului românesc şi poporului român. Institutul Cultural Român este un fel de mijlocitor în această sincronizare a actului cultural panromânesc din Republica Moldova şi România.”, a spus Monica Babuc.

Șefa ICR Mihai Eminescu a trecut în revistă câteva din evenimentele organizate în această toamnă.

„Avem un excepţional eveniment cultural, care este Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti la Chişinău, la cea de-a 9-a ediţie, la care participă toate teatrele naţionale din România, începând cu Teatrul Naţional de la Bucureşti. Vor fi aici şi timp de două săptămâni se întâmplă lucruri fantastice - spectacole, lansări de carte, spectacole radiofonice, lecturi de spectacol, întâlniri cu regizori, cu critici de artă. În acest an ştiu că Ludmila Patlanjoglu va lansa cartea sa dedicată lui Gigi Căciuleanu, vine şi Gigi Căciuleanu cu teatrul său şi va prezenta spectacolul "Nocturne", vine Matei Vişniec cu teatrul care-i poartă numele de la Suceava, după care vom avea Zilele Filmului Românesc, în acest an dedicate lui Cristi Puiu, cu o retrospectivă a filmelor lui, Festivalul Internaţional de Operă, la cea de-a 32 -a ediţie - sper să nu greşesc, Maria Bieşu, la care avem un spectacol pur românesc, ca să zic aşa, Ramona Zaharia, Alexandru Constantin şi Dumitru Jinga. Şi după aceea vine FILIT. Aşa cum bine aţi spus, e preconizată vizita lui Andrei Pleşu, parcă pentru prima oară în Republica Moldova. Abia aştept ca acest lucru să se întâmple.stituția pe care o conduce”, a spus Monica Babuc.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter