Actualitate

„Variola maimuței” a ajuns în Europa, în Suedia, unde s-a înregistrat primul caz din afara Africii. Medicii ne sfătuiesc să mergem la spital dacă avem simptome

video

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat epidemia de variola maimuţei sau mpox urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Potrivit specialiştilor, au apărut tulpini noi, mult mai periculoase, care se răspândesc cu viteză în ţări africane precum Congo. Virusul a ajuns însă şi în Europa, mai exact în Suedia, unde s-a înregistrat primul caz de variola maimuței din afara Africii. Tocmai de aceea, medici din România ne sfătuiesc să fim prudenţi și să mergem la spital dacă Întâlnim simptomele acestei boli, relatează tvrinfo.ro.

ZFR

Variola maimuței face ravagii în țări africane precum Republica Democrată Congo, însă virusul s-a extins și în Burundi, Kenya și Rwanda. Este vorba de o tulpină mai agresivă, care se răspândește rapid.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: Săptămâna trecută am anunțat că urmează să convoc comitetul de urgență, în conformitate cu reglementările internaționale de sănătate, pentru a evalua evoluţia variolei maimuţei în Congo şi în alte țări din Africa. Comitetul de urgență s-a întâlnit și m-a informat că, în opinia sa, situația constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional. Am acceptat acest sfat.

Variola maimuţei afectează, în primul rând, copiii.

Pierre-Olibier Ngadjole, medic: Până în prezent, avem 130 de cazuri suspecte care au ajuns aici. Jumătate sunt copii cu vârsta sub cinci ani. Boala se transmite prin contactul direct, de la o persoană la alta. Şcolile sunt închise, însă avem tabere de strămutaţi unde oamenii stau unul lângă altul.

Variola maimuței se răspândește și de la animale la oameni, dar mai ales în urma contactului cu o persoană infectată.

ZFR

Simptomele sunt clare: febră, dureri musculare și leziuni pe tot corpul. Netratată, variola maimuţei poate fi mortală.

Pericolul este din ce în ce mai mare, mai ales că virusul a ajuns și în Europa. Medicii ne recomandă să fim prudenți.

Dr. Adrian Marinescu, director medical, Institutul de boli infecţioase Matei Balş: Nu trebuie să intrăm în panică. Nu vorbim de variola care a fost eradicată în urmă cu 40 de ani. Este o boală care nu se transmite foarte ușor. Trebuie să fie un contact direct între două persoane, și suficient de prelungit. Riscul de a transmite prin tuse și strănut este, categoric, foarte mic și după o perioadă destul de lungă.

Medicii ne sfătuiesc să mergem urgent la spital în cazul în care întâlnim simptome ale acestei bolii.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter